maandag 31 oktober 2011

Damesclub



Gisteren was ik bij mijn 'damesclub'. We hebben elkaar leren kennen via de honden en voelden allemaal behoefte aan gesprekken met een beetje niveau, om te voorkomen dat we laarzendragende, dikbillige en roodwangige boer'ntrienn worden die alleen nog maar over honden of koeien willen praten. De damesclub werd opgericht en we zijn zo'n zes of zeven keer bij elkaar geweest, soms bij deze, dan bij gene. We leerden elkaar beter kennen, en het is leuk. We nemen wat te eten mee, drinken eigenlijk nooit wat omdat we allemaal moeten rijden, het gespreksniveau is op een redelijk gemiddelde en we hopen uit de contacten wat persoonlijke groei te halen.  

Het gesprek begon prima, het ging over het donorschap dat de jongste van ons duidelijk ter harte ging, daarna sloeg even de woede toe, het hevigst onder de moeders van ons clubje omdat het gesprek via een bruggetje op kindermisbruik kwam. Hoe die brug geslagen werd weet ik niet meer. Wat persoonlijke zaken kwamen daarna naar voren, relatieproblemen, verlangen naar sex met een ander dan je partner, mogelijke verliefdheden, tussendoor kregen we het nog even over het belang van een goeie penis, niet te groot, niet te klein. We veegden de vloer aan met banale programma's, vooral die van de commerciële zenders, maar ik begreep dat we allemaal wel regelmatig een stukje van die rotzooi zien. De kranten werden gewogen en voor 95 procent te licht bevonden. Kortom, we wisten weer van elkaar hoe we in het leven staan en wat we belangrijk vinden. 
De tijd vloog en aangezien twee van ons een halve dierentuin moet verzorgen en daarvoor op tijd thuis moest zijn zwaaiden de vier overblijvers hen gezamenlijk op straat uit. 

Hun auto was vuil en ongetwijfeld gevoed door onze gesprekken en het vrijheidsgevoel dat we voor enige uren los zijn van kind, man, huis en haard schreef een van ons nog snel even met haar vinger KUT in het vuil op de achterkant. Dat bracht een ander op het idee om 'homo' erbij te schrijven. Vlug stapten de vertrekkende dames in hun auto maar ik zag nog iemand beginnen met schrijven, volgens mij iets met 'lesbisch'. De auto dieselde de straat uit, en de overblijvers gingen weer snel naar binnen en niet alleen omdat het wat fris was.   

Voorzover de bijeenkomst van de 'dames'club. Volgende keer gaan we naar het museum, of gaan we iets anders cultureels doen. Voor alle zekerheid mogen enkele van ons geen viltstiften of spuitbussen meenemen.



Voedsel voor 7 miljard.

Natuurlijk gaat het vandaag in de krant over Mauro, het CDA maakt een vrij val (door Mauro's op handen zijnde uitzetting), kopt De Trouw. Even later zie ik een artikel dat een Duitse Bank 55,5 miljard euro te veel in kas heeft omdat een boekhouder de plussen en de minnen heeft verwisseld. Jeminee, ik ben al blij als ik een oud portemonneetje vind met een tientje erin.
Verder lezend: Britse politici bespreken een plan om over de stappen op de Centraal Europese Tijdzone, het dodental door de aardbeving in Turkije loopt op, de computer van de journalist die privacylekken aan het licht bracht blijkt ook niet lekdicht te zijn. En Cas Spijkers is overleden. Doordat Cas naar de hemel is zit God goed qua voeding. Nu wij nog, en met wij bedoel ik de hele wereldbevolking.

De zeven miljardste mens komt eraan, en wordt waarschijnlijk in India geboren. Gokt men, omdat daar erg veel mensen per dag worden geboren. Waar je ook geboren wordt, we moeten allemaal wel gevoed worden.

Tijd voor een aangepast menu dacht men zeker bij de krant, de recepten waren vandaag opvallend vegetarisch:
Geen vlees, wel eventueel wat vis die zelf leeft van een vegetarisch menu, tilapia bijvoorbeeld. En lukt dat ook niet, kan men altijd nog plukken en zoeken in de natuur, zoals ik onlangs in een programma van de BBC de onsterfelijke Joanna Lumley zag doen, samen met een oud grieks vrouwtje dat moederziel alleen in een verder verlaten bergdorpje leeft. Gefilmd nog voor de crisis dacht ik. Het oude vrouwtje bleek van mijn leeftijd te zijn, dat was nog even schrikken.

Hoe dan ook, met of zonder Mauro in Nederland verder levend is het sowieso verstandig om stil te staan bij wat je eet. Voor mij geldt vanaf deze week: geen vlees, matig vis, geen suiker, koffie of thee, geen kaas, etc etc. Ergst van alles, geen chocola!






En onder het kopje: verzamel je eten uit de natuur nog deze:






zondag 30 oktober 2011

Zomertijd - wintertijd deel III.


Pfff, het lijkt wel of de wintertijd me nieuwe batterijtjes heeft gegeven. Er komt zoveel in me op, en ik heb al van alles gedaan. Bij mijn moeder geweest, door de velden gesjouwd met de honden, Jip los, Davo aan de riem. Heb de hele menagerie van eten voorzien, inclusief mezelf, heb een wasje gedraaid, en opgehangen, heb in mijn weblog berichtjes zitten plaatsen, veel foto's erbij, en uiteindelijk alles weer weggemikt en er een filmpje van youtube onder geplakt. Kortom, ik ben aktief vanmorgen.

Maar die blijdschap van mensen over het terugzetten van de tijd houdt me bezig. Waarom zijn mensen zo blij als ze een uurtje langer mogen slapen? Het zijn dezelfde mensen die rare dingen doen om hun nachtrust te verkorten. De wekker een paar keer af laten lopen bijvoorbeeld. Een populair gebruik want op iedere telefoon of wekker zit een 'snooze'-knop. Verkorten ze hun nachtrust door zichzelf te pesten, als je er over nadenkt een bijzonder rare gewoonte. Als ze echt zo blij zouden zijn met wat extra slaap gebruiken ze beter die snooze-knop niet!

Goed, ik schreef hiervoor een stukje over huisdieren in de slaapkamer. Ik had ooit een artikel gelezen dat mensen met huisdieren het slechtst slapen. Waarom dat mij zo bijgebleven is komt door herkenning. Toen ik pasgetrouwd was, jong was, had ik vier katten, eerst twee siamezen en wat later kwamen Veronica en Queenie er bij. Nu konden alle katten me behoorlijk uit mijn slaap halen, maar eentje was er wel heel goed in. Tao. Een smalle Siamese kat met diepblauwe ogen. Intelligent katje, vandaar de naam. Hij dolf in het gevecht met zijn gespierde broer altijd het onderspit. Meerdere keren moest ik met hem naar de dierenarts en moest er wat gehecht worden, als siamese katten vechten zijn ze niet leuk. Toch ging het doorgaans goed, als Wongse, de gespierde en zeer aanhankelijke broer van Tao, maar bij mij op schoot kon liggen.

Tao was gevoeliger, speelser, en ik vond het erg leuk om dingen voor hem weg te gooien die hij dan als een hondje apporteerde. Terugkomend legde hij het voorwerpje, een stukje gekneusde plant (die hij eerst zelf van de plant aftrok), of een natgekauwd speeltje in mijn uitgestoken hand. Ik demonstreerde het trots aan familie en vrienden.
Maar katten zijn nachtdieren, en de slaapkamerdeur stond altijd wijdopen.

De katten lagen met zijn tweetjes, later met zijn viertjes gezellig bij ons op bed. Midden in de nacht voelde ik opeens iets viezigs in mijn hand vallen en in een reactie gooide ik het weg, werd wat wakkerder, hoorde geroffel van pootjes (wat heel normaal was en waar ik normaal niet wakker van werd), ik voelde een kat op bed springen en er viel iets in mijn hand. Ik begreep het, Tao, die wilde spelen. Weer gooide ik het viezigheidje weg maar draaide me om, nu lag mijn hand met de palm naar beneden. Ik voelde hoe Tao aan kwam lopen, en hij liep naar mijn hand, haakte een nageltje in mijn hand en draaide hem om, deponeerde het viezigheidje (wat later een stekje van een plant bleek te zijn) in mijn hand, en je gelooft het niet, maar braaf gooide ik het weer weg ! Vond het nog leuk ook.

Moraal van het verhaal: als je goed wil slapen .... leer je kat niet om te apporteren.








Zomertijd - wintertijd.


Nou het zit er op. Ik heb genoten van een extra uurtje nachtrust (zie blogbericht van gisteren). De computer schijnt fel in mijn gezicht zodat ik nog wakkerder word, en het computerklokje vertelt me dat ik gedoucht en wel om 7.27 achter de computer zit. Zondag. Het is gorig licht buiten en er ruziën wat vogeltjes, en ik hoor wat vinkjes slaan ;-) Dit laatste is een flauwe grap, maar ook waar.

Fris als een hoentje voel ik me, terwijl ik toch een 'gebroken' nachtrust heb gehad. Ten eerste had ik gisteravond lekker maar wat zout gegeten. Ik kreeg dorst vannacht. Uit bed en een kopje vlierbloesemthee gemaakt. Nee, dat helpt niet met inslapen, het helpt tegen snot en dat soort ellende. Boekje erbij, even lezen. Hm, al gauw ging het over dood en ellende, geen zin in, boekje dicht. Lid zijn van een bibliotheek is geweldig, maar wat zijn er ook een hoop boeken die niet geschreven hadden hoeven worden. Het raam stond open, het was lekker fris in de slaapkamer, ik schudde mijn kussen eens goed op, rolde me op mijn favoriete houding (volgens de slaaptips (blog gisteren) moet je niet op je buik gaan liggen), eh, op mijn een na favorietste houding dan. Ik viel in slaap. So far so good.

Wakker. Er blaften honden, de mijne? Goed luisteren want alles klinkt zo dichtbij hier op dat stille platteland. Nee, het waren niet de mijne. Toch, waarom blaften ze zo, is er onraad in het gehucht? Uit bed en naar beneden. Door het huis lopend bleek alles rustig, mijn honden lagen heerlijk te slapen en vonden het rumoer buiten niet interessant genoeg om mee te balken. Ik zag in de keuken dat het pas 1.01 uur was, dat kwam omdat ik de klok al een uur terug had gezet. 2.01 dus officieel.

Voor de derde keer naar bed, waar ik direct weer in slaap viel. Maar ik droomde onrustig, lag te woelen in mijn bed, moest ergens heen, een reis, dus inpakken, maar daar ga ik het niet over hebben. Wat later was ik klaarwakker, nu waren het zeker mijn honden die blaften, Jip. Ik riep: "Jip, schei uit". Nee, dat moet ik eigenlijk niet roepen, het is fijn als een hond waaks is, maar aan de andere kant, Jip blaft voor iedere egel, iedere kat die langs loopt en voor de uilen als ze vlakbij rare geluidjes maken. Ik ging maar even plassen omdat ik toch wakker was, staarde nog wel even naar buiten waar het prachtig donker was en de sterren mooi aan de hemel stonden.

Voor de vierde maal naar bed. En weer sliep ik snel weer in. Tot vanmorgen, de kippen van de buren doen niet aan zomer of wintertijd dus ik ben altijd op hetzelfde tijdstip wakker, als het licht begint te worden. Gakkend vlogen ganzen over op weg naar hun winteradres, grauw licht viel naar binnen, tijd om op te staan.  Hehe, het tijdstip dat ik op het ovenklokje zag past weer bij mijn biologische klok, ik voelde me echt hartstikke goed en uitgerust. Ik zette de waterkoker aan want de dorst is er nog. Opeens herinnerde ik me dat er iets in het berichtje gisteren over slapen miste. Een heeeel belangrijk stukje.

Het is niet uit mijn duim gezogen, ik heb het gelezen in een of ander blad. Voor zover de bronvermelding want ik heb het artikel niet meer. Volgens het onderzoek waren de mensen met het slechtste slaappatroon mensen met huisdieren! Reden: katten en honden die op of in bed lagen, in en uit liepen, mauwen, snurken, etc. Het advies voor de slechtslapenden onder ons was zo'n beetje net als wat ik gisteren in mijn bericht zette, alleen was hierbij regel 1: laat huisdieren niet in je slaapkamer, doe de slaapkamerdeur STEVIG dicht!
Klik op "bekijken op youtube". 




zaterdag 29 oktober 2011

Wintertijd.


Eind oktober alweer. Mijn moeder zei gisteren: 'nog maar een maandje en dan gaan de dagen weer lengen'. Een prettige gedachte, terwijl bij mij de winter met al zijn donkere dagen nog moet losbarsten gaan bij haar de dagen zich weer vullen met licht. Een positief dametje, die moeder van mij.

Dit weekend gaat de klok terug naar de normale tijd, dat betekent dat we een uurtje langer kunnen slapen. Eindelijk krijgen we het uur slaap terug dat we in het voorjaar inleverden. Veel mensen om mij heen verheugen zich op dat extra uurtje slaap, maar waarom? Als je slaapt merk je er niks van hoeveel tijd verstrijkt, of zie ik dat verkeerd? Nee, kreeg ik te horen, het ging om de voorpret. Het idee lekker lang in bed te mogen liggen. Nu kan ik flauw doen en zeggen dat je af en toe ook gewoon de tv uit kan zetten en een beetje vroeg naar je bed kan gaan, maar nee, die tv moet en zal aanstaan tot je van dufheid van de bank rolt. Ik spreek uit ervaring.

De tv en de computer zijn rotdingen als je graag en lang slaapt. Via de tai chi-vrienden hoorde ik dat de chinezen de tv ook wel "dief van de geest" noemen, dat hoef ik niet uit te leggen denk ik. Of weet je de volgende dag nog waar je de vorige avond naar heb zitten kijken en is je leven door het programma verrijkt? In dat geval heb ik niks gezegd.

Geen tv, dan maar computeren? Nee, ook niet goed. Je computerscherm geeft zoveel licht dat je geen slaaphormoon aanmaakt, zit je lekker klaarwakker achter je scherm en je gaat te laat naar bed. Zomertijd in de computer verpakt. Computeren moet dan ook prima werken tegen een winterdepressie dacht ik hoopvol, maar dat schijnt niet zo te zijn. Waarom niet dan?

Voor iedereen die net als ik erg goed zijn in het verstoren van hun slaap en toch anders willen,  hieronder wat tips die ik van gezondheidsnet.nl afhaalde.
Overigens, punt 18 .......?  Kom op zeg, ik slaap kort en slecht en ben altijd voor de wekker wakker, en ik heb een vriend die bij de tv al in slaap valt, dan snel moet zijn als hij in bed stapt omdat hij anders op de vloer in slaap zakt, en altijd de wekker moet zetten omdat hij anders een gat in de dag slaapt. Of valt dat onder de 'uitzonderingen'? Hoe dan ook, ik wens iedereen een prettig extra slaapuurtje.



1) Sport later op de dag

Overdag flink bewegen helpt je 's nachts aan een betere slaap. Het beste tijdstip om te sporten is 's middags of de vroege avond, minstens een half uur. Hoewel beweging in de ochtend ook een goed effect heeft, moet er 's ochtends langer worden gesport om de slaapkwaliteit gunstig te beïnvloeden.


2) Zorg voor veel licht overdag…

Veel licht overdag houdt je biologische klok scherp en stimuleert de productie van het slaaphormoon melatonine. In het donkere seizoen is blootstelling aan veel (dag)licht extra belangrijk. Zit je overdag vaak in een donkere ruimte, overweeg dan de aanschaf van volspectrum daglichtlampen.


3) Dim 's avonds het licht

Als de lichtgevoelige cellen in je ogen 's avonds minder licht krijgen, maakt je lichaam het slaaphormoon melatonine aan. Fel licht of tot laat voor een computerscherm zitten, verstoort je biologische klok. Pas het lichtniveau aan en stop ruim twee uur voor het slapengaan met computeren.


4) Slaapkamer: raam open, kachel uit

Volgens slaapwetenschappers is 18 graden Celsius de beste slaapkamertemperatuur. Zorg voor goede ventilatie; frisse lucht heb je nodig voor een gezonde slaap. In een niet geventileerde kamer ontstaat een benauwd klimaat door de kooldioxide die je gedurende de nacht uitademt.


5) Hoe oud is je matras?

Het klinkt als een open deur, maar een goede matras die niet ouder is dan ongeveer 10 jaar (30.000 slaapuren), een aangenaam dekbed, een goed passend kussen en een fijne slaapkamer vormen de basis voor aangenaam slapen. Kleine ergernissen over je ligcomfort bemoeilijken het inslapen.


6) Ken je slaaphouding

Als je je favoriete slaaphouding kent, dan kun je maatregelen nemen om je in die houding te laten slapen. Je kunt ook proberen een ongunstige (buik)ligging te voorkomen.


7) Verduister je kamer goed

Een klein beetje licht in de slaapkamer is al storend voor je slaapcyclus. Straatlantaarns, een nachtlichtje, zelfs het ledlampje van je wekker: elk lichtschijnsel, hoe klein ook, heeft niet alleen een nadelig effect op de kwaliteit van de slaap, maar remt ook nog het nachtelijk herstelproces van lichaamscellen. Verduister je kamer dus zo goed mogelijk.


8) Geen telefoon naast je bed

Er lijken onderzoeken te zijn die aantonen dat elektromagnetische straling de slaap zou kunnen verstoren. Vooral de straling van mobiele telefoons zouden de kwaliteit van je slaap kunnen beïnvloeden. Ook draadloos internet (wifi) en alle electrische apparatuur waar stroom op staat, geven elektromagnetische straling af. Het kan dus geen kwaad om telefoons uit je kamer te bannen en apparatuur zoveel mogelijk uit te schakelen.


9) Doe oefeningen

Ontspannen gaan slapen is lang niet altijd mogelijk in ons drukke leven. En malende gedachten kun je niet uitzetten.Oefeningen doen om te ontspannen helpen wel, omdat je je aandacht naar je lichaam verlegt. Je eenmaal ontspannen lijf beïnvloedt vervolgens weer je geest.


10) Geen alcohol

Alcohol helpt je sneller in slaap te vallen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een glaasje drinken voor de slaap zelf geen nadelige effecten merken, maar die zijn er wel: de benodigde diepe slaap is door alcohol korter en minder goed.


11) Let ook overdag op cafeïne

Cafeïne, zwarte thee, chocolade en cafeïnehoudende cola kunnen je 's nachts uit de slaap houden, zeker als je deze voedingsmiddelen 's avonds gebruikt. Maar ook het drinken van veel koffie en/of cola overdag kan 's nachts via je stresshormonen je slaap verstoren.


12) Slaaptherapie beter dan medicijnen

In Nederland kampen vier miljoen mensen met een slaapstoornis. Ongeveer een derde van hen gebruikt slaapmiddelen, maar die kunnen een verslavende werking hebben. Slaaptherapie is veel beter, zegt het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen. Vraag je huisarts er eens naar. Slaaptherapie kan ook online verzorgd worden.


13) Overweeg melatonine

Een manier om je slaap te verbeteren is het slikken van melatoninepilletjes. Melatonine is geen slaapmedicijn maar een supplement, dat het lichaamseigen melatonine ondersteunt. Het is te koop bij de drogist of de apotheek.


14) Neem melk en/of banaan

Wil je geen pilletjes slikken, neem dan 's avonds een half uur voor het slapen een glas melk of een banaan, of nog liever een combinatie van deze twee in de vorm van een smoothie. In melk en banaan zitten stoffen die het melatoninegehalte gunstig beïnvloeden.


15) Pak die stress aan

Chronische stress haalt je slaap-waakritme onderuit, waardoor je nog slechter tegen stress kan. Doorbreek die neerwaartse spiraal door de stress aan te pakken. Ontspanningsoefeningen, meer bewegen, opschrijven wat je morgen moet regelen zodat je het niet hoeft te onthouden, problemen aanpakken en niet laten voortsudderen en ruim de tijd nemen voor slaap, helpen het best.


16) Breng jezelf in de slaapmood

Bij de meeste mensen zet de biologische klok rond tien uur 's avonds de slaapcyclus in gang. Help die klok een handje door dan het lichtniveau in je kamer te dimmen en zet televisie en computer op tijd uit. Doe een paar ontspanningsoefeningen en ga op een vast tijdstip in bed liggen. Lees eventueel nog even een niet al te spannend boek.


17) Woelen? Ga het bed uit

Als je de slaap niet kunt vatten en ligt te woelen, sta dan op en ga even iets doen. Lees rustig een boek bij gedempt licht, even iets doen om de gedachten te verzetten. Je zult merken dat je dan toch moe bent. Geef er aan toe en ga weer naar bed.


18) Test slaaptekort met wekker

Meer tijd en aandacht nemen voor slaap is nodig als je een slaaptekort hebt. Maar wanneer heb je een slaaptekort? Volgens deskundigen heb je dat al als je zonder wekker niet wakker wordt. Heb je voldoende slaap gehad, dan zou je al wakker moeten zijn voordat de wekker gaat.


19) Val af tegen snurken

Snurken is een last voor de partner, maar ook voor de snurker zelf. Snurken komt vooral voor bij dikke mensen, doordat de wanden van de keelholte dikker zijn. Snurkers slapen slechter, wat weer een dikmakend effect heeft. Wie dik is en snurkt, kan met afvallen twee problemen oplossen.


20) Sta meteen op

Hoewel veel mensen de wekker in de snoozefunctie zetten om even door te kunnen slapen, bevordert dat het fris wakker worden niet. Je wordt er juist een beetje suffig van. Sta meteen op en ga rustig aan de gang.