vrijdag 25 november 2011

Krant III.


God is goed, maar de mensen ....



Krant II.


Vandaag was ik bij de Hema, ik kocht wat kleine dingetjes, stond bij de kassa en zag dat er weer een aktie is dat je voor 15 euro een hele dag met de trein mag reizen. Soms doen mijn zus,  moeder en ik dat. Gewoon voor de lol, ergens een mooi stadje bekijken, lekker eten. 
Thuisgekomen bladerde ik een beetje in de krant. Een mooie foto viel me op, zie je die kleuren? Dat blauw en oranje? De compositie, die staande man die boven alles uitsteekt? Het had een schilderij kunnen zijn. 



Over de hele breedte van de pagina stond deze foto, en op de rechterpagina stond nog zo'n 'boot' of 'bak' afgebeeld. 
Twee volle pagina's besteed de Trouw aan deze mensen, die via de rivier reizen naar de hoofdstad Kinshasa, Congo. De titel erboven kopt: 'Over twee maanden vertrekt de boot'. 
De reis is 1730 km lang. Congo is 56 keer zo groot als Nederland. 170 mensen reizen mee op de twee drijvende bakken die over de rivier wordt geduwd. Snelheid: 10 km per uur. 's Nachts laten ze de bak op een zandbank lopen, en sommigen rollen dan een matje uit om net naast de boot (naast hun spullen) op het zand te gaan liggen, want op de boot zelf is geen ruimte om te gaan liggen. Sommige mensen hebben handelswaar bij zich, dat ze op brommers op fietsen nog zo'n 500 km verder moeten vervoeren. 
Op het voordek is een klein "pleintje". Het is zo'n 15 vierkante meter groot en er zijn zo'n dertig mensen aktief. De vrouwen koken daar, de mannen dammen met doppen van water- of fantaflessen op een stuk karton. Na een maand gaat het een beetje stinken, op het achterdek ligt een vastgebonden krokodil in zijn eigen uitwerpselen, en er zijn ook nog drie aapjes, vier geiten en twee grote eenden aan boord. 

Verder heb ik er eigenlijk niks over te zeggen. Het viel me alleen maar op.  

Krant.


Een opmerkelijk berichtje in de krant.