dinsdag 3 juli 2012

Donna Eden - Tai Chi voor kinderen.


Via een fysiopraktijk hier in de buurt kreeg ik de vraag of er ook tai chi aan kinderen wordt gegeven. Het antwoord is ja, maar hier in Nederland niet veel. Jammer want de kinderen schijnen er rustig van te worden en ze leren zich beter te concentreren, of, ze kunnen zich beter concentreren. 
Wordt bij sommige culturen tai chi de kinderen al met de paplepel ingegeven, hier in Nederland is tai chi letterlijk chinees. Veel mensen hebben geen idee wat het is. Een soort yoga toch? Ja en nee. 
Er zijn overeenkomsten. Maar daar ga ik het nu niet over hebben. 
Wat ik al zoekende naar tai chi voor kinderen op youtube vond is de hyperaktieve Amerikaanse Donna Eden, die heeft echt overal een oefening voor. Als je rijk wilt worden, in de menopauze zit, last van teveel prikkels hebt, rug en oogklachten, Donna heeft er een oefening voor. Dat is niet zo raar want het is allemaal gebaseerd op tai chi. Ze noemt het alleen energie-oefeningen. Ze gebruikt de tapping-methodes op energiepunten of strijkoefeningen langs de meridianen, ze beweegt vrij snel maar het lijkt veel mensen te helpen. Dus. Prima toch? 

Een lerares heeft de ochtend-oefening van Donna een beetje aangepast voor kinderen. Het leuker gemaakt door er een liedje bij te verzinnen. Ik had direct mijn oordeel al klaar, ik ben geen kind, ik heb geen kinderen dus ik kon me er niet zo in vinden. Eerlijk gezegd, ik zat vooral geamuseerd naar het amateuristische gerommel met de camera te kijken. Toch, ik bekeek het filmpje nog eens en probeerde dat te doen met een niet oordelende blik. Wat lulde ik nou? Het is gewoon een goed idee en, gezien de reacties op het filmpje zijn mensen er blij mee. 
Deze oefening is niet alleen voor kinderen, iedereen kan meedoen, mits je niet te wankel op je benen staat want er zitten wat balans-dingetjes in verwerkt. Ik zou zeggen: doe eens mee (als je dat kunt). 
Het liedje is nog aanstekelijk ook, terwijl ik zelf mijn tai chi oefeningen deed vanmorgen, zong ergens in mijn achterhoofd het begin van het liedje van deze lerares in mijn hoofd mee: wake up everybody (healthy body), wake up!