donderdag 26 januari 2012

Mondriaan.





Het gebeurt niet zo vaak meer maar soms hoor ik mensen afgeven op moderne kunst: "die schilderijen met die vakjes, dat kan mijn kleinkind ook'. Zoiets.
In het Haags Gemeentemuseum hangen veel schilderijen van Mondriaan en ik ben er een keertje gaan kijken, ook omdat ik intussen iets meer van het symbolisme wist en in het college dat ik daarover had gevolgd was verrassend genoeg Mondriaan genoemd.

Dit stukje gaat niet over symbolisme en ik wil eigenlijk niet veel schrijven over Mondriaan, je moet gewoon zelf een keertje gaan kijken. Afgelopen zaterdag werd ik getroffen door een afbeelding van een vroege Mondriaan, wat slordig verdeeld over twee pagina's in de krant, gewoon een landschapje met een molen. Die strepen staan erop omdat het een krantenfoto is, al moet ik zeggen dat het wel iets toevoegt. Die Mondriaan kon goed schilderen, niet iets wat je kleinkind zo maar even doet.

Hier zie je een stukje van zijn ontwikkeling in een paar fases. De eerste is in 1908 geschilderd, dan 1912, 1915. En als je kan, ga eens naar een museum, voordat ze ze sluiten.