zaterdag 5 oktober 2013

cardboard challenge day


's Morgens kijk ik graag naar het Engelse nieuws, weet ik waar de file's staan en of de metro vertraging heeft op bepaalde lijnen.
Waarom ik er naar kijk? Tja. Ik was een paar keer in Engeland en de Engelsen hebben wel mijn hart gestolen, om nog maar niet te praten over het schitterende landschap. In Londen zelf is het ook fantastisch. Druk, de lucht is vuil van alle verkeer, maar het bruist van het leven.
Ik was er een keer met mijn moeder die er verbazend goed de weg wist (ook met de metro), ze was er al een keer geweest met mijn broertje, en ik dacht ook een keertje met het volwassenenonderwijs. En ik was er zelf ook een keer met 'school' (kort daarna zonk het schip, de Herald of Enterprise, waarin ik, op de heenweg al wat verkouden, op de terugweg helemaal onderin ergens in een goedkope hut, met bronchitis lag). Goed, voordat ik afdwaal, de laatste jaren ben ik helaas niet meer in Engeland geweest, maar ik zou graag een keer wat langer naar Engeland gaan, een maand of zo.

Dus ja, gedeeltelijk kijk en luister ik naar de Engelsen omdat ik een zwak voor ze heb, maar naar het nieuws kijk ik omdat ze altijd ook wel een leuk nieuwtje brengen.

Vandaag zaten er vier nog kleine kinderen op de bank bij het 'breakfast' news, want een van die kinderen, een kereltje van een jaar of acht, negen, heeft iets bedacht: gezamenlijk of alleen met behulp van kartonnen dozen 'iets' maken. Bleek het een rage te worden, hordes kinderen kwamen naar de werkplaats van zijn vader om daar met kartonnen dozen te stoeien.
Voorbeelden worden getoond: een kasteel, een raket, een spelletje waarbij je met een balletje punten kan scoren als je ze door bepaalde deuren mikt, een vliegtuig (wat er uit ziet of vooral papa of mama enorm genoten heeft van het knippen en plakken met karton), etc. etc.
Vandaag is de dag genoemd naar dit populaire geknutsel: cardboard challenge day.
De kinderen die nu op de bank zitten bij breakfast news wordt gevraagd wat ze gemaakt hebben en direct wijzen de vingertjes en vertellen ze, opgaand in hun verhaal en ik zie in de wegdromende ogen dat ze vertellend weer in hun avontuur zitten.
'Wat doen jullie liever, met de computer spelen of met de kartonnen dozen iets maken', wordt ze gevraagd. Alle vier kiezen ze voor de kartonnen dozen.

Dus. Wil je vandaag iets anders doen dan anders en mee doen met de 'kartonnen dozen uitdaging dag': haal een paar dozen, worstel, plak en knip en have fun.