vrijdag 19 augustus 2011

Staatsbosbeheer.


Ik had een wat gepikeerd mailtje gestuurd naar Staatsbosbeheer, lees:

Verzonden: dinsdag 16 augustus 2011 10:36
Aan: SBB Info@staatsbosbeheer.nl
Onderwerp: Contactformulier Staatsbosbeheer

Bericht: Het valt me op dat overal, en dan ook echt overal, nieuwe (bruine) borden staan en dat de voorwaarden voor het wandelen zijn gewijzigd. De hond mag niet meer loslopen. Ik wil graag weten waarom, het is enorm beperkend en de lol gaat zo wel van het wandelen af. Met een rotgang fietsen (en schreeuwen) door natuurgebieden mag wel?


Antwoord:
Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat mensen genieten van de natuur in Nederland. Daarom is het grootste deel van de natuurgebieden vrij toegankelijk op wegen en paden. Bij de inrichting houden wij zoveel mogelijk rekening met de behoeften van de bezoekers.
In veel terreinen van Staatsbosbeheer in Noord-Nederland was er nog geen duidelijke regeling voor honden. Dat gaan we nu wel regelen. In de meeste gebieden blijven honden van harte welkom, maar dan wel aan de lijn. Daarnaast proberen we waar mogelijk tegemoet te komen aan de vraag naar hondenlosloopgebieden.

Waarom aanlijnen?
Het aantal honden in Nederland is de laatste jaren fors toegenomen. Daarmee neemt ook de verstoring van dieren en schade aan de natuur toe. De standaardregel om honden aan te lijnen is nodig om de natuur te beschermen. Daarnaast willen we voorkomen dat andere bezoekers van natuurgebieden zich niet meer op hun gemak voelen. Die gebieden zijn er immers voor iedereen die wil genieten van natuur en landschap.

Losloopgebieden
Staatsbosbeheer heeft ook begrip voor de belangen van honden en hondenbezitters. Wij gaan serieus om met de vraag naar gebieden waar honden wel los mogen lopen. Als er geen zwaarwegende argumenten zijn vanwege de kwaliteit van de natuur of mogelijke hinder van andere gasten, wijzen we gebieden aan waar honden los mogen lopen. U kunt deze vooral vinden:
- in de buurt van steden; op loopafstand of bij een parkeerplaats
- in recreatiegebieden waar andere gebruikers weinig hinder ondervinden van loslopende honden
- in de kleinere bossen in de buurt van dorpen

Nu en de komende tijd worden al onze borden vervangen. Bij de ingang van ieder terrein is in de toekomst dan op de borden aangegeven of de hond aan de lijn moet, of los mag lopen. Een overzicht van alle losloopgebieden in Drenthe, Friesland en Groningen is te vinden op de website van Staatsbosbeheer. Per natuurgebied is op de website aangegeven hoe de toegankelijkheid is geregeld.

Daar waar uw hond los mag, moet hij wel onder appèl blijven. Het is dus niet de bedoeling dat hij dwars door het bos struint, in vennen duikt, achter vogels of wild aan gaat en de gemoedsrust van andere wandelaars of fietsers verstoort!
We beseffen dat we het met het nieuwe hondenbeleid nooit iedereen naar de zin kunnen maken. Toch rekenen we op uw begrip.


Met vriendelijke groet,

Anja Zijlstra
Staatsbosbeheer regio Noord
Communicatie & Marketing

T 050 - 707 4491 | M 06-30403942
E a.zijlstra@staatsbosbeheer.nl

Trompsingel 1 | 9724 CX Groningen
Postbus 333 | 9700 AH Groningen
KvK-nummer 30263544

www.staatsbosbeheer.nl


Dus NEE, de hond mag niet meer los in ons favoriete wandelgebied (ondanks dat hij onder appèl staat), en JA de mens mag wel door het bos fietsen met een rotgang en schreeuwen.




Spijkenisse.

Verkeersgeluiden, werkgeluiden, de bus die langsrijdt, nu en dan een schreeuw van een meeuw, het ronken van een wegrijdende motor. Traag glijden de wolken langs terwijl de geluiden naar me toewaaien. De flats werpen lange schaduwen in de ochtendzon en het is helder. Spijkenisse.
Vroeger reden we op weg naar Oostvoorne over de Spijkenissebrug, die was smal en ook toen al aardig druk. Nee, niet zo als we nu druk druk noemen. We kwamen soms een auto tegen op die brug, en één keer kostte het mijn vader zijn buitenspiegel. Kets. Grote schrik.
Onder de banden rammelden de houten vloerdelen van de brug, vloerdelen die met grote bouten vastzaten, waarvan de koppen glommen in het hout. Andere geluiden, andere tijden.