donderdag 30 augustus 2012

Limoncello.



Leiden, net acht uur. 
Door de enorme ramen, die grotendeels nog voorzien zijn van oud ongelijkmatig glas, zie ik dat de zon voorzichtig wat meer kracht krijgt. Af en toe jogt er iemand voorbij, in de verte het gerommel van verkeersgeluiden in de stad. Het is rustig en heel mooi wonen hier aan 't Plantsoen. Ik zie bootjes liggen in het water, weerspiegeld in het vroege licht. Er slaat een kerktoren, acht maal. 
Ik zit nog op bed, of nee, weer op bed. Net deed ik mijn tai chi oefeningen want het vreemde dagritme van de afgelopen dagen gaat me een beetje parten spelen, ik voelde me wat brak.
Gisteravond was ik laat hier, mijn vriendin vond wat hout en maakte een vuurtje in de voortuin, we dronken rozenthee en later bracht haar man Frans eigengemaakte limoncello, die wat sterk was. Het begon te regenen maar we zaten volhardend bij de goed brandende fik in de vuurkorf, onder grote paraplu's en het regenen stopte, tenminste, tot de weergod het echt genoeg vond, toen liet hij het zo hard regenen dat we het begrepen, voor alles is een tijd en een plaats. Nu was het tijd om te gaan slapen. 

IngrediĆ«nten 
5 biologische citroenen
400 g witte kristalsuiker
0,5 l water
0,5 l zuivere alcohol van 94°
Bereiding
De citroenen moeten biologisch zijn met een onbehandelde schil (liefst aan de dikke kant). Deze citroenen zijn te verkrijgen in bio-winkels of in de bio-afdeling van het grootwarenhuis.
De citroenen worden eerst goed gewassen vooraleer ze omzichtig geschild worden. De dunne gele bovenzijde van de citroen wordt er met behulp van een dunschiller (zoals bij wortelen) afgehaald.
De dunne gele schillen worden nu in een bokaal gedaan, daarna er de pure alcohol overgieten. De bokaal wordt daarna afgesloten en de inhoud ervan gedurende een week laten trekken.
Na een week maken we een siroop van kokend water en suiker. Dit mengsel 5 minuten laten koken, de siroop laten afkoelen en toevoegen aan de citroengele alcohol.
Het mengsel filteren (koffiefilter in een trechtertje). De gefilterde massa in propere, klare glazen flessen gieten en deze een plaats geven in een donkere, frisse plaats (beschutten tegen zonlicht). Na twee Ć  drie weken is de likeur op smaak.
Serveertip: de likeur enkele uren voor het uitschenken in de diepvries plaatsen. IJskoud is het drankje op zijn best, ook de glaasjes mogen vooraf gekoeld worden in het diepvriesvak. Deze handelingen geven een stijlvolle citroenlikeur als eindresultaat!
Limoncello kan ook gebruikt worden in ijsdesserts, fruitsalades, longdrinks of cocktails.