woensdag 4 februari 2015

Gevonden Voorwerpen.


Een kennis tipte me over Delpher, een site waarop duizenden oude kranten te zien zijn. En er is een zoekfunctie, je kunt dus ook op je eigen naam zoeken. Zo vond ik de aankondiging van het 50-jarig huwelijksfeest van mijn opa en oma, waarbij verkeerde foto's waren geplaatst. Strenge onbekende hoofden. Drie dagen later, 9 maart 1965, volgt een rectificatie, met goede foto's. Ditmaal staren de blije hoofden van mijn opa en oma vanuit het verleden me aan.
Maar onwillekeurig lees ik ook de andere dingen. In 1940 organiseert het 'thuisfront' een kerstfeest voor  kinderen van in Duitsland tewerk gestelde mannen. De kinderen die naar het kerstfeest komen mogen hun papa hierphiephoera ook nog eens een cadeau toesturen!

Wat is er een hoop veranderd in de laatste honderd jaar. Mijn oma zei al eens dat zij gedurende haar leven (92 jaar) de komst van de auto en de vliegmachines had gezien, bovendien twee wereldoorlogen had meegemaakt, haar woonplaats Rotterdam totaal verwoest had zien worden, maar ook weer opgebouwd. Ze was opgeroeid in het vooroorlogse Rotterdam dat ik niet ken, op haar klompjes gedanst onder de Delftse Poort. Ze had de boomstammen waarop jongens hun leven waagden in de Schie zien liggen bij de houtzagerijen, en haar moeder verkocht haring vanaf een kar. De rijke mensen wasten hun billen na de grote boodschap met sponsjes, en die sponsjes moesten uitgewassen worden door de laagst in rang zijnde dienstmeisjes. Mijn oma was zo'n dienstmeisje (twaalf jaar toen ze 'in dienst' ging), maar ze vergat wel eens het sponsje terug te leggen en dan brulde de heer des huizes vanaf het kleine kamertje: MARIE! waar is mijn sponsie! Ze zou haar hele leven lang om die herinnering lachen.
Tja. Opeens ben ik verdwaald in het begin van de vorige eeuw, dankzij al die krantenartikelen. Als ik blijf lezen zie ik straks ook nog mijn Simca te koop staan, rond 1970 denk ik.

Wat me verbaasde is dat er zo verschrikkelijk veel gevonden voorwerpen in de oude kranten staan. In dit geval in oktober 1940 in "Het Vaderland". Oorlog. Wie verliest er nou regenpijpen, een hond of een handkar? Waren het deels dieren of spullen die uit de gebombardeerde straten kwamen?  Dat lijkt er wel op. Maar het is mooi om te zien dat er ondanks die stressvolle tijd iemand zelfs de moeite neemt om te vermelden dat ze een rood kinderportemonneetje (sportmodel) heeft gevonden, inhoud: o,o3 en nog een halve  cent, op te halen bij Schriek.