maandag 24 december 2012

Evangelische Omroep op kerstavond.


Het is kerstavond, rond 6 uur. We kijken naar de tv, even gedachten op niets want het zijn geen gemakkelijke tijden.

Het is troostend om naar kinderprogramma's te kijken. Eerst een hartverwarmende film waar we om moeten lachen. Dan zetten we de tv op een andere zender, ik wil graag 'taarten met Abel' zien. Leuk, zoals bijna altijd.

Dan volgt de KRO met een programma over puberruil. Ook leuk en hartverwarmend. Mijn geloof in de jeugd en de toekomst wordt bevestigd.

De EO volgt met een programma dat checkpoint heet. Een evangelische omroep, dus wat zal het worden ..... hee, dat is vreemd, het eerste dat ze gaan doen is kinderen leren hoe je je ouders moet belazeren. De jongens wordt geleerd hoe ze als ze huisarrest hebben het beste via een (boven)raam uit hun kamer kunnen ontsnappen zonder dat hun ouders dat merken.
Ze knopen lakens aan elkaar (alsof je als puber altijd een stapel lakens tot je beschikking hebt) en er wordt een van de jongens uit het raam geholpen, die daarna bijna zijn benen breekt omdat hij naar beneden lazert. Gelukkig hadden ze wel een mat onder het raam neergelegd, maar toch.
De experimenten worden nog uitgebreid, er worden veters aan elkaar geknoopt (nog een valpartij), vuilniszakken (idem dito). De jongens zijn inmiddels 'not amused'. Wat een waardeloos tv-programma.
Ik pak mijn computer uit verveling, zie vanuit een ooghoek dat de EO-presentator iets verkoolt in een oven, je mag raden wat het voorwerp ooit was.
En is dat alles? Nee, de jongeren (jongens tegen de meisjes) wordt als 'test' voorgelegd wie een tafel (die ze tijdens afwezigheid van hun ouders vernield zouden hebben) het snelst en 'onzichtbaar' voordat de ouders terugkeren kan repareren.
Het zelfde plan hebben ze bedacht met een auto. Ze doen of de jongeren de auto van hun ouders hebben beschadigd. Test: repareer hem (ontdeuken en spuiten met een spuitbus) zodat je ouders er niet achter komen. Etc.
De tv zet ik uit, wat een klotezooi die EO, denk ik, mateloos geïrriteerd. Want wat was hun plan? Leuk programma maken? Niet gelukt. Jongeren leren hoe je je ouders belazert? Misschien gelukt. Gefeliciteerd daarmee EO, ennuh, fijne kerst.