Als ik in de krant lees dat er nog steeds pups van zeerobben worden doodgeknuppeld heb ik geen zin meer om de krant te lezen. Dat was vanmorgen zo. Ik liet de krant dicht. Bladerde een beetje in de krant van gisteren. Gisteren ging het tenminste gewoon over politiek, over geld, want Amerika ging bijna failliet. Op een half uurtje verschil na.
Geld is een raar goedje, het is gewoon papier, wordt bedrukt, en daar kunnen we dan iets mee kopen/betalen. Ondertussen is het geld van plastic geworden en staat je geld, dat je nooit meer ziet, ergens op een bank. Die banken doen leuke dingen met je geld, of juist helemaal niet. Ze beleggen in wapens of oorlogen bijvoorbeeld, zonder dat je het weet. Ze lenen geld uit aan andere landen, of moeten zoals het nu o.a. in Amerika is, geld lenen. Zo is China al voor 1,9 biljoen eigendom van Amerika, als ik het zo mag noemen. En Japan voor 0,9 biljoen.
De arrogantie van de banken stoort me, door de crisis en de doorgaande bonusregelingen, en persoonlijk toen bleek dat een grote bank, waar ik al mijn hele leven klant ben (vanaf mijn veertiende, 'giroblauw houdt van jou') een beetje moeilijk ging doen over het verlengen van mijn hypotheek. En dat terwijl mijn huis zat overwaarde heeft en ik nog nooit een dag te laat heb afgelost.
Tijd voor een beetje gezelliger bank, een kleinere, een "groene", en het werd de Triodos. Geen spijt van, ik krijg een jaarverslag opgestuurd, en er worden geen wapens meer met mijn geld gekocht, en geen robbenjacht mee gefinancierd.
Tegenlicht van de VPRO heeft interessante documentaires laten zien over geld. Ik zal wel erg dom zijn geweest, en ik wilde er niet over nadenken, maar voor het eerst begreep ik wat de banken precies doen en waarom deze manier van bankieren niet goed kan blijven gaan.
In maart 2010 was er een hoopgevende documentaire bij de VPRO, "waar is de woede", Ik zou graag een linkje plaatsen, meer je kan beter even op uitzending gemist kijken want er is wat gedoe met een nieuwe website/andere plugins. Vandaar. Was heel interessant.