maandag 12 augustus 2013

Branden in veeschuren.


Vorige week was ik bij een schat van een tante. Tante Miem noemen we haar maar ze heeft ook nog een prachtige doopnaam: Francina. Een jongere zus van mijn vaders kant, inmiddels 85 jaar oud. Sterk en weerbaar is ze, door het leven flink te grazen genomen, maar als bamboe veert ze telkens weer op. Ik hou een hoop van haar en vind het jammer dat ik haar te weinig zie. 
We zaten in haar leuke tuin en dronken thee, ondertussen kijkend naar alle vogels die langskwamen om wat eten bijeen te scharrelen. Een boomklever, diverse lijsters en merels, een duif, musjes, roodborstje. 

We praatten bij, en uiteraard werd er ook over mijn vader gesproken. Wat telkens naar voren kwam in het gesprek was dat wij (eigenlijk de hele familie) van dieren houden, geen onrecht dulden, en ons sterk maken voor de zwakkeren. Als we een familiewapen zouden hebben, zou dat erin gegraveerd staan.  
Al lagen mijn twee honden in de schaduw en op een dekentje naast ons, en weet ik dat ik talloze dieren heb geholpen om te overleven, katten herplaatst heb, of gevangen, zelfs met hulp van mijn vriendin Verie een tamme loopeend (een gezonde) en een buizerd (een te zieke) naar de vogelopvang bracht, en de hoeveelheid vogels die ik redde of begroef ontelbaar zijn, toch voel ik dat ik op een belangrijk punt tekortschiet tegenover de dieren. Er is teveel leed en ik kan er niets (of niet genoeg) aan doen. 
Er dreint al jaren een vraag door mijn hoofd waarop ik geen antwoord krijg : met welk recht heersen mensen over dieren? 
Op de rijksweg zag ik een auto waarop stond: pluimvee-verwerking. Denk eens even na over dat woord! 'Vleesproductie' is er ook zo een. Waar is het dier gebleven? 

Regelmatig heb ik het met een vriendin over het onbegrijpelijke feit dat er dieren in stallen mogen worden gehuisvest zonder dat er deugdelijke brandmelding of een sprinklerinstallatie aanwezig is. 
Aan brandwering (lees: bescherming van dierenlevens) wordt geen geld besteed. 
Miljoenen worden uitgegeven aan de bouw van enorme schuren en voeder- of melkinstallaties, het vee vertegenwoordigt ook een aardige waarde, maar er wordt niet gedacht aan de veiligheid van de dieren zelf. Opgesloten hebben ze geen schijn van kans als er brand uitbreekt. En helaas zijn er geregeld schuurbranden waarbij bijvoorbeeld in een klap 2000 varkens kunnen omkomen, of een veelvoud hiervan aan kippen. 
Is het niet bizar dat een verzekeringsmaatschappij geen eisen stelt aan de brandveiligheid, zeker als je kijkt naar de hoeveelheid methaan-gas die nou eenmaal ontstaat bij de opslag van mest. De grote veehouderijen staan notabene als een risico-factor en als 'gevaarlijk' op de ramp/evacuatie-kaart vermeld die we van de gemeente hebben ontvangen. Als ik erover nadenk ... nee, ik snap er niks van, ik wil er eigenlijk ook niet lang over nadenken. Het antwoord is toch meestal: geld of economie. Alsof die woorden synoniemen zijn voor 'vooruitgang en welzijn'. 

Vanmorgen ging ik met de honden naar buiten. Ik had al gezien dat het mistig was, maar het bleek een blauwige mist en het rook naar brand. Telefoontjes naar politie en provincie vertelden me alleen dat ze of niets wisten of dat ze me niet mochten vertellen waar de brand was,wel zeiden ze dat het tussen Gieten en Rolde was. Ik keerde terug naar huis en las op NU.NL over een grote brand die hier 25 km vandaan woedde. 



Gepubliceerd:
Laatste update: 
12 augustus 2013 04:11
12 augustus 2013 07:12

Grote veeboerderij Drenthe in brand

In Drenthe is in de nacht van zondag op maandag een uitslaande brand uitgebroken in een grote veeboerderij.


Dat melden de politie en de brandweer.
Drie mensen hebben rook ingeademd en werden ter plekke behandeld. Volgens een woordvoerder van de brandweer konden tachtig koeien worden gered. Een paard heeft de brand niet overleefd.
De boerderij bestaat uit meerdere stallen en herbergt in totaal zo'n vijfhonderd stuks vee. De stal die vlam had gevat kan als verloren worden beschouwd.
De brand is rond 2.00 uur 's nachts uitgebroken. De oorzaak is nog niet bekend.

Ik weet niets van de omstandigheden of van de mensen en dieren die dit overkomen zijn. Het berichtje was puur voor mij de trigger om weer mijn ongeloof uit te spreken over het gebrek aan brandwerende maatregelen in veeschuren in het algemeen. 

Denk alsjeblieft na over de rechten van het dier. Google eens wat er in een hamburger zit (volgens http://www.realfarmacy.com/whats-in-a-burger zit er 2.1 tot 14.8 gram vlees en de rest is rommel vermengd met ammonia om de parasieten te bestrijden). Maar afgezien daarvan, het is een restproduct van doodgemaakte DIEREN.