zaterdag 7 januari 2012

Winstwaarschuwing.


We zaten aan de pizza met de buren, ondertussen de eerste week van het jaar uit te zwaaien met wat bijpraten en gezelligheid.
Nou ja, gezelligheid, soms kan ik opeens wat boos worden, maak ik me druk over hebzucht, toekomst van de mens/aarde. En ik had de kersttoespraak van Beatrix echt (nog) niet gehoord of gelezen.

Getriggerd door een reklame kreeg ik opeens zo'n uitbarsting "hoe zit dat nou precies met die winstwaarschuwingen?" Waarop Peet mij geduldig e.e.a. uitlegde over de huidige gang van zaken in de bedrijfseconomie. Economie voor dummies zeg maar.
Hij vertelde dat een bedrijf dat naar de beurs gaat een bepaalde waarde heeft gebaseerd op financiële cijfers en op prognoses voor het komende jaar.
Beleggers zien brood in het bedrijf en kopen aandelen, en het is de bedoeling dat de waarde van die aandelen stijgt. Het bedrijf voldoet aan de verwachtingen, de aandelen stijgen in waarde en het kan zomaar zijn dat de marktwaarde van het bedrijf dan vele malen hoger is dan het eigenlijk waard is. Tussen echte waarde en marktwaarde zit een "bubbel", een bubbel waar vele beleggers geld in hebben gestoken.
Laten we zeggen dat ons voorbeeld-bedrijf nu "verlies" heeft gedraaid, of gaat draaien, wat kan betekenen dat ze bijvoorbeeld in plaats van 600 miljoen maar 500 miljoen winst hebben of denken te halen, dan zakt het aandeel in waarde. Het bedrijf geeft een "winstwaarschuwing" aan de aandeelhouders. De marktwaarde van het bedrijf zakt in ondanks dat het bedrijf zelf nog steeds een fantastische winst maakt. Dan volgen bezuinigingen, ontslagen, of zelfs verplaatsen van het bedrijf naar een lage-lonen-land, etc.
En dat allemaal om die 'bubbel' weer te creëeren, of heb ik het verkeerd begrepen? Wat ik wel continu begrijp uit alles wat ik hoor en lees: het moet anders.



Uit: www.extendlimits.nl:
De hoge prijs van materialisme

GESCHREVEN DOOR TONY BOSMA

11 DEC 2011 - 11:08, 570X GELEZEN  |  1 REACTIES  |  MAATSCHAPPIJ EN SAMENLEVING
De omslag van materiële welvaart naar immaterieel welzijn is ingezet. We hebben nog een lange weg te gaan maar dat is ook logisch als we 200 jaar lang zijn geconditioneerd. Dat krijg je niet zomaar uit een ieders systeem.
De onderstaande video laat zien wat de materiële welvaart verslaving ons kost. De video gaat uit van de Amerikaanse maatstaven waar dit het ergst lijkt maar wij doen er zeker niet voor onder. Psycholoog Tim Kasser laat zien hoe in de Verenigde Staten 'the good life' is verworden tot 'the goods life' en hoe ons dat niet gelukiger maakt. Is dat hier veel anders?
Vele trends laten zien dat we als samenleving een andere route inslaan. Het is de route van welzijn en minder van materiële welvaart. Voor een trendwatcher een prachtige periode om dat allemaal te zien. Ook al hebben we een lange weg te gaan. Wat denken jullie?




  Meer over 'anders": www.wereldopdrift.nl