vrijdag 23 maart 2012

Greenpeace - overbevissing.


Hij: Goedemorgen mevrouw, u spreekt met Rick, Greenpeace, bel ik gelegen?
Ik, de zachte jonge vriendelijke stem als honing in mijn oor: jawel hoor, welke rampspoeden zijn nu aan de orde?
- De overbevissing. De rechten voor het vissen heeft India aan China verkocht, en Chinezen houden niet eens van vis, ze maken er vismeel van. De verwachting is dat de Oceanen binnen .. jaar leeg gevist zijn.

Ik heb het net als iedereen al meerdere malen gelezen, de berichten over de wereldwijde overbevissing. Ik hou van de zee, niets geeft me zoveel rust en ruimte in mijn borst als kijken naar de kleurschakeringen van het water, het stukslaan van golven op rots of zand. Jarenlang heb ik geen tonijn gegeten na het zien van de varende visfabrieken in Frankrijk, en nog eet ik het zelden. Onlangs had ik gedroomd over wat ik at, nee ik wilde geen vlees, doe maar vis. Naar beneden kijkend zag ik een prachtige vis met gouden vinnen op mijn bord. Dood. Daar moest ik van huilen, terwijl een vis toch niet bepaald een grote aaibaarheids- of sympathiefactor heeft.

Mijn gedachten bij elkaar rapend zeg ik: Ik weet het van die overbevissing, ik heb al een petitie getekend via Avaaz.
- Hartstikke goed mevrouw.
- Maar ik weet waar u voor belt, u wilt geld van me.
Hij, met die stem die Greenpeace vast veel geld heeft opgeleverd: Eh, ja, ook dat mevrouw. Maar ondanks of u uw bijdrage wil verhogen, de boodschap is, door de overbevissing gaat het niet goed met de oceanen.
- Het spijt me, maar ik heb een paar goede doelen waar ik geld aan geef, Amnesty, Greenpeace, IFAW en een organisatie die wereldwijd dierenleed opspoort. En oh ja, Memisa. En nog een die me af en toe vraagt of ik een koe wil adopteren of zo. Eerlijk gezegd, mijn middelen zijn beperkt zoals ze dat noemen. Als ik je nu vertel dat ik hier een zwerfkat en twee rescue windhonden heb rondlopen die me een arm en een been hebben gekost en dat ik geen financiƫle verhoging van welke andere bijdrage dan ook wil.
- Heeft u van die windhonden uit Spanje?
- Ja, een mix-galgo en een oude galgo.
- Wat mooi dat u dat doet, ik heb een programma gezien op de tv, dat ging over Engeland, en ..  (verontwaardigd) dat die windhonden gewoon gefokt en daarna afgemaakt worden als ze niet goed genoeg zijn, of niet snel genoeg zijn!
- Het kan nog erger, in Spanje is hun lot soms gruwelijker dan afgemaakt worden.
- Dat is toch vreselijk, wat zijn dat voor mensen die dat doen, die zich daarmee bezighouden?
- Tja.
- Echt mevrouw, ik begrijp die mensen niet, wat bizar als je je daar mee bezig houdt, daar zou toch iets aan te doen moeten zijn?
- Ik wil je boosheid niet groter maken, maar er is een plan is geweest om windhonden in China te gaan fokken, misschien is het zelfs wel doorgegaan, ik weet het niet, maar China en honden, nou ja, je weet de chinezen staan bepaald niet bekend om hun diervriendelijke inzichten. Maar Rick, weet je waar ik me aan vasthou?
- Nee?
- Dat er veel meer mensen zijn die goed willen dan kwaad. Denk je ook niet? Ik denk dat jij ook een van die goede mensen bent.
Even is het stil aan de andere kant. Dan: Dank u wel mevrouw.
- Niet twijfelen aan de mens, gewoon goed werk blijven doen. En weet je wat? Verhoog mijn bijdrage maar met 2,50 per maand, alle kleine beetjes helpen.
- Zou u dat nou wel doen?
- Ja, ik wist het eigenlijk al aan het begin van ons gesprek.

Hij neemt mijn gegevens door, en zegt dan: ik vond het een leuk gesprek, ik moet u officieel nog op uw rechten wijzen, dat u, als u aan de lijn blijft, een bandje krijgt van het "bel-me-niet-register" waarop u kunt aangeven of u wel of niet gebeld wil worden.
- Dank je wel, nog een fijne dag en veel succes met de actie.
- Dag mevrouw, ik wens u ook een fijne dag en veel licht toe.
Dank je wel.