donderdag 17 november 2011

Optimistisch II.


Het houdt me nog steeds bezig, het optimistischer in het leven staan, en, of pessimisme aangeboren is.
Ik zocht een beetje op het internet en ik zie al gauw, er zijn veel vast en zeker optimistische mensen die ervan overtuigd zijn dat ook een pessimist positiever in het leven kan staan. Als hij/zij maar wil. Kijk, dat mag ik graag horen, want ik wil. En jij ook. Laten we allemaal eens wat blijer worden. Ha, terwijl ik het opschrijf word ik al blijer! Ik hou van open deuren, vandaar.

Lees, dit vond ik op springleven.nl :


Hoe word je een optimist?

Ach optimisten, je zou er haast chagrijnig van worden. Mensen die in ieder probleem een uitdaging zien. Die bij sneeuwval aan schaatsen en sneeuwpoppen denken en niet aan de glibberpartijen op de snelweg en het spoor. Mensen die denken in kansen en niet in bedreigingen. Mensen die nooit geraakt worden door een winterdepressie of ander fysiek of psychisch ongemak. Waarom zien zij nou alles zo rooskleurig, zien zij alle rottigheid en vervelende dingen in de wereld dan niet? Maken zij zich geen zorgen over klimaatveranderingen, stijgende zeespiegels en vervelende hangjongeren op de hoek van de straat?
Maar toch kunnen jij en ik wat van die optimisten leren. Want optimisme loont. De Amerikaanse psycholoog Martin Seligman ontdekte dat optimisten ongeveer 7,5 jaar langer leven dan pessimisten (dat heb ik weer hoor je de pessimisten denken). Een positieve ingesteldheid zou zelfs doorslaggevender zijn voor je levensverwachting dan je gewicht en het feit of je roker bent of niet. En van een positieve kijk op het leven word je ook nog eens gelukkiger, gezonder en succesvoller. Het lijkt een goedkope slogan, maar het wetenschappelijk bewijs is er nu. Optimisme is een gratis medicijn, verkrijgbaar zonder voorschrift.
Ons immuunsysteem wordt beter beschermd door een positieve kijk op het leven. En als we dan toch ziek worden, genezen we sneller.
Een paaltje omgereden? Een pessimist is er van overtuigd dat de auto weken in de garage zal staan. Een optimist daarentegen is het voorval dezelfde dag alweer vergeten. Met een pessimistische kijk op het leven geloof je al snel dat een tegenslag langdurige gevolgen zal hebben en dat het allemaal je eigen schuld is. Een pessimist maakt zich ook veel meer zorgen over wat er allemaal mis kan gaan. Elk apparaat kan morgen kapot gaan, de trein kan vertraging hebben, je favoriete team kan verliezen van die tegenstander. De optimist daarentegen gaat ervan uit dat alles het gewoon blijft doen, dat de trein op tijd zal zijn en dat zijn team zal winnen. En het grappige is, omdat de meeste zorgen niet uitkomen, heeft de optimist vaker gelijk, en minder zorgen!
Een pessimist grijpt dan ook sneller naar medicatie, drank of sigaretten. Een optimist leeft van hoop en een positief zelfbeeld, gaat op zoek naar gezelschap en trekt anderen aan door haar positieve ingesteldheid.
positivo‘Optimisme is een gratis medicijn’, schreef auteur Leo Bormans in zijn boek’100 % Positivo’. Als zendeling van het optimisme reist hij door Nederland en België en leert ons hoe we het leven rooskleuriger kunnen zien. Je wordt immers niet geboren met een negatieve kijk op het leven. En ook je opvoeding draagt maar in beperkte mate bij tot een pessimistische of optimistische instelling. Volgens Leo Bormans kan je leren een optimist te worden. Hier enkele tips die jou helpen het glas halfvol te zien.
Tip 1: je humeur is een keuze
Last van een ochtendhumeur? Weet dan dat het eigenlijk allemaal tussen je twee oren zit. Je krijgt elke morgen de kans om zelf te bepalen of jij je dag goed gehumeurd wil starten of niet. Met een beetje moeite word jij ook ‘s morgens een leuk mens. Je hoeft enkel je collega’s een ‘goedemorgen’ te wensen. Je zal snel merken dat je krijgt wat je geeft; een aangename begroeting en een goed humeur.
Tip 2: zoen
Vergeet niet je partner te kussen voor je de dag instapt, want ook kussen helpt je gelukkiger te worden. Een tip voor je partner: mannen die hun vrouw kussen voor ze naar het werk gaan, blijken vijf jaar langer te leven dan mannen die dit niet doen.
Tip 3: pas je taalgebruik aan
Als jij jezelf vaak genoeg vertelt dat je de lotto zal winnen, begin je elke week mee te spelen en vergroot je je kansen om ooit echt te winnen. Als je ergens in gelooft, gedraag jij je zo dat je je eigen geluk kan beïnvloeden.
Dat geldt ook voor optimisme. Noem jezelf een optimist en je zal je er al snel één voelen. Leg de lat hoog genoeg. Realisten worden al snel pessimisten die het nog niet aan zichzelf toegeven. Probeer dan ook geen realist te worden. Iemand die zichzelf een optimist noemt, kan alleen maar gelukkiger, gezonder en succesvoller worden.
Verander daarbij het woord ‘moeten’ in ‘willen’. Je moet immers niet naar de supermarkt. Je wil inkopen doen, zodat je vanavond lekker kan koken voor je gezin. Als je moeten vervangt door willen, krijg je een ander, positief gevoel bij je dagelijkse activiteiten. Je leert negatieve gevoelens een positieve draai geven en je gaat je vanzelf goed voelen in wat je doet.
Tip 4: breng geur en kleur op je werkplek
Zit je hele dagen in een grijze kantooromgeving? Zorg dan voor een aangename geur of een kleurrijke foto aan de muur. Maak het jezelf aangenaam op de plaats waar je werkt of leeft. Je brengt meer tijd door met je collega’s dan met je partner. Collega’s kunnen je irriteren, je kan gaan roddelen of je kan er bewust voor kiezen het samenwerken aangenaam te maken.
Verras je collega’s met een bloemetje of wat lekkers. Doe het niet op hun verjaardag maar op een onverwacht moment. Neem gerust eens een pak koekjes mee naar de volgende vergadering. Kleine moeite, groot plezier. Je zal merken dat het al snel alle dagen feest wordt op kantoor!
Tip 5: maak nieuwe vrienden
Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat mensen met een grote vriendengroep minder vaak ziek zijn en sneller herstellen na een operatie of ziekte. Noteer op een blaadje wie je vrienden en vriendinnen zijn. Ben jij er altijd voor je hen? Investeren in een vriendschap kan al door je vrienden even te bellen of een sms te sturen en te laten weten dat je aan ze denkt.
Tip 6: omring je met lachende mensen
Als je omringd wordt door zeurende en klagende mensen, kom je zelf al snel in een negatieve spiraal terecht. Ga op zoek naar mensen met positieve energie. Lachende mensen geven je een goed gevoel. Probeer elk jaar enkele nieuwe vrienden te maken. Tijd maken om nieuwe mensen te leren kennen is ook tijd maken voor jezelf. Wacht niet op de ander, maar stap op mensen af die positieve energie met zich meedragen.
Tip 7: geef je dag een doel
Plan. Structureer. Geef je dag een doel dat je ook bereiken kan, zodat je succes kan oogsten. Succes maakt gelukkig, maar je moet er wel bij stilstaan. Wees tevreden met wat je kan en beloon jezelf voor je successen. Je mag morgen gerust wat later op het werk verschijnen als je vandaag een groot project hebt afgeleverd. Maak een lijstje van dingen die je wilt bereiken in het komende jaar.
Tip 8: word vrijwilliger
Het is bekend dat mensen die iets doen voor een ander gelukkiger zijn. In vrijwilligerswerk kan je nieuwe talenten ontplooien en dat uitproberen waar je in je werk de kans niet toe krijgt. Je leert nieuwe mensen kennen en wordt gewaardeerd voor de hulp die je geeft. Geen wonder dat een mens zich daar goed door gaat voelen.
Tip 9: maak het beste van vandaag
Leef in het nu. Schrijf elke dag drie dingen op die op die dag de moeite waard waren. Weet je er maar twee? Bel dan vanavond nog iemand op, bezoek een vriendin of neem de tijd om je kind wat voor te lezen. Na een jaar heb je een lijst van meer dan 1000 dingen die het leven de moeite waard maken. Bewaar je lijstje voor minder leuke tijden. Zo vergeet je niet hoe eenvoudig het kan zijn om gelukkig te zijn.
Tip 10: ontdek waar je vandaan komt en waar je naartoe wil
Vrijheid is voor ons vanzelfsprekend. In Nederland staan we er niet bij stil dat geluk in grote mate bepaald wordt door het land waar we wonen. We klagen over wat we niet hebben en hebben het moeilijk tevreden te zijn met de vrijheid en de rijkheid waar we hier zo van mogen genieten.
Als het gras dan toch groener is op een andere plaats in de wereld, verhuis. Als je ervoor kiest om hier te blijven wonen, geniet dan. Je hebt tenslotte de keuze!

Verrekijker.


Een tijdje geleden kreeg ik geld van mijn moeder, en dat kwam goed uit, ik moest tuingereedschap aanschaffen, en ik wil ik al een tijdje 'iets' bouwen in de tuin waar mijn bankje zomer en winter in kan blijven staan, of waar je zelfs met de warme zomernacht in kan slapen. Plannen zat maar nog geen beslissing wat ik met dat geld ging doen. Daar komt bij, ik wil niet van het geld van mijn moeder alleen maar gereedschap kopen.

Een wandeling met onze familie en een uitkijkpost gaf het antwoord. Mijn verrekijkertje is al een tijdje kwijt,  het lege hoesje staat eenzaam en geduldig in de kast te wachten, maar het kijkertje zelf heb ik niet meer gevonden. Hoe het kan? Geen idee. Het was eerlijk gezegd een dingetje van toentertijd 30 gulden, maar goed, ik vind het jammer dat het kwijt is. Zand erover, ik besloot een nieuwe te kopen.

Ik ging google-en, want zo vind en koop ik tegenwoordig alles. Bijna alles. De vogelaars waren het er allemaal over eens, als je een goede kijker wilde hebben voor weinig geld: Eden. Weer verder googelen voor de prijs, en niet te lang gezeurd, sjakka, in het digitale winkelmandje. Lang leve kopen via internet. Zondag besteld, dinsdag bezorgd. Super.

Het wachten totdat de post het pakje komt brengen vind ik eigenlijk nog het spannendst , want ik hou heel erg van dingen kopen die je eerst in je handen hebt gehad. Net of je tastzin je helpt bij je beslissing. Maar goed, ik draaide het doosje even in de rondte, de eerste indruk was prima. Mooi ingepakt, netjes, een briefje erbij wie verantwoordelijk was geweest voor eindcontrole en verzending. Nou Tim, dat heb je prima gedaan. Ik trok de kijker eruit, woog hem eens in mijn hand. Hij voelt 'lekker' aan, een goed gewicht, en ik nam de tijd om hem goed in te stellen. Eerst het ene oog, dan het andere oog, dan samen, de kijker 'vouwen' tot de afstand van oog tot oog goed is, en dan kijken. Super. Het is inderdaad een mooi helder kijkertje, dank heren vogelaars voor de tip. En mijn moedertje, die heeft ook (weer) een dikke zoen gehad.