donderdag 29 augustus 2013

Monsanto.


Regelmatig rollen ze mijn mailbox in: berichten van Avaaz over Monsanto met uitleg wat deze van plan zijn en of ik, mits ik het niet met deze praktijken eens ben, mijn digitale tegenstem wil laten horen.  Uiteraard reageer ik, want dat een Multinational (genetisch gemanipuleerde) zaden patenteert en vervolgens de hele wereld langzaam gaat overheersen is zo bizar dat ik deze berichten in eerste instantie niet geloofde. Monsanto was overigens ook de maker van Dioxine en het ontbladermiddel Agent Orange dat in Vietnam werd gebruikt. 

Een buurvrouw met wie ik hierover sprak gaf me een dvd met een documentaire over Monsanto: 
De wereld volgens Monsanto, Marie-Monique Robin, hier ook op Youtube te zien: 


Vandaag keek ik naar de dvd en ben me te pletter geschrokken. Het gaat over Roundup (ten onrechte ooit aangeprezen als biologisch afbreekbaar), over genetisch gemanipuleerd voedsel en over de wereldwijde bedreiging van ons 'gewone' voedsel. Het gaat ook over het kapot maken van (wereldwijd) de kleine boeren en het besmet raken van niet gemanipuleerde planten die door besmetting misvormd raken of ziektes krijgen, faillissementen van - of klem gezette - boeren, mensen die ziek worden en vroegtijdig dood gaan. En dan heb ik het nog niet over de rol van de politiek, het doen alsof nieuwe middelen veilig zijn (onderzoeksresultaten beïnvloeden zodat ze gunstig lijken) en wetenschappers onder druk zetten of omkopen.   
Op youtube is er aardig wat over te vinden (zie o.a. de tekst en de link hier helemaal onderaan). 

Niet schrikken en niet depressief worden, er is iets tegen te doen: we kunnen de handen ineenslaan tegen Monsanto. Wereldwijd zijn er protesten en via Google kan je groepen vinden die zaden uitwisselen en die de oerzaden uit handen houden van Monsanto. Milieudefensie zit er ook bovenop.  
Let goed op wat je voor voedsel koopt, wees kritisch, kijk of er genetisch gemanipuleerde mais of soja in de producten zit in de winkel. Laat de Roundup mocht u die nog in huis hebben bij het chemisch afvaldepot vernietigen en vertel iedereen dat dit middel absoluut niet veilig is voor natuur, mens en dier.  
Overigens: Facebook heeft de oproep voor een protestmars tegen Monsanto verwijderd, lees ik al Googlend. Niet dat dat hielp, in mei 2013 kwamen duizenden mensen op de been tegen Monsanto en in oktober is er weer een bijeenkomst gepland. Maar waarom doet Facebook zoiets denkt u? 


onderstaande tekst en link naar youtube gekopieerd van: www.geennieuws.com/2013/08

Monsanto: tot uw dood er op volgt ( film)

Monsanto

Enige dagen geleden plaatsten wij een artikel over de genetisch gemanipuleerde zaden van de Amerikaanse chemiereus Monsanto. Dit bedrijf tracht met het genetisch manipuleren van met name mais zaad  een planten ras te produceren dat resistent is tegen een aantal insecten en ziektes. Prima zaak zou je zeggen, ware het niet dat het mais zaad dat de naam SMARTSTAX draagt ,  ACHT verschillende gif soorten bevat, waarvan bij lange na nog niet vast staat welke invloed deze uiteindelijk zullen hebben in de menselijke voedselketen. Het verhaal is logisch, het zaad “bevat” gif, het daaruit geteelde  mais wordt als diervoeder gebruikt, u eet vlees en uiteindelijk zoals proeven met muizen en ratten hebben aangetoond, zal uw lichaam een hoeveel gif moeten verwerken die mogelijk  boven de toegestane toleranties ligt. In eerste instantie stemde de EU 6 weken  TEGEN het toelaten van SMARTSTAX maar daar is 2 weken geleden  nu verandering in gekomen, een wijziging die niet ten goede komt aan het welzijn van de EU burgers, een item die als wij Brussel mogen geloven de EU altijd zo na aan het hart ligt.

Nadat 6 weken geleden de landbouwministers van de 28 EU landen er niet uitkwamen en er geen meerderheid behaalt kon worden om SMARTSTAX op de EU markt toe te laten, werd 2 weken geleden  een 2e stemming gehouden, waarbij Duitsland zich WEER van een stem onthield. Dit betekende dat er voor de 2e keer geen absolute meerderheid ( of minderheid) behaalt kon worden, MAAR  als dit het geval is, stellen de EU regels het de commissie vrij om  ZELFSTANDIG te beslissen en besloot de commissie om het licht op groen te zetten SMARTSTAX mais in de EU te kunnen importeren, waarbij een aanbouwvergunning van deze maissoort door Europese boeren nog op zich laat wachten.


In SMARTSTAX bevinden zich ZES verschillende insectengiften en TWEE plantenverdelgingsmiddelen ( Glyfosaat en Glufosinaat) hetgeen de plant in interne kringen reeds de naam giftplant heeft opgeleverd. Insectendeskundigen beweren met grote stelligheid dat met name de de teruggang in de bijenpopulatie te wijten zou zijn aan genetisch gemanipuleerde zaden. Bijen zijn in tegenstelling tot politici, ambtenaren van levensbelang  voor onze samenleving.

Glyfosaat is het werkzame middel van het onkruid verdelgingsmiddel ROUNDUP ( ook van Monsanto)   en de gevolgen bij het gebruik vindt u o.a. hier. Maar ook Glufosinaat is niet onomstreden , lees hier.
Daar Monsanto een enorm sterke lobby heeft bij de Amerikaanse regering, heeft zoals uit documenten welke verschenen bij WIKILEAKS de Amerikaanse regering grote druk uitgeoefend met name op de Duitse regering om in eerste instantie de invoer van en in een 2e instantie de aanbouw van de door Monsanto in samenwerking met DOW geproduceerde zaden niet tegen te gaan, hetgene verklaart waarom de Duitse minister van Landbouw Aigner tot TWEE MAAL toe zich tijdens een stemming in Brussel van haar stem onthield. Hiermee tracht Duitsland de kool en de geit te sparen, een zeer doorzichtige handelswijze. Daar echter zowel in de media als ook in de officiële EU bekendmakingen angstig over dit onderwerp gezwegen wordt, zal de EU burger weinig lezen of horen  van  wat hem/haar te wachten staat, namelijk uiteindelijk een verhoogd percentage gifstoffen in de bloedcirculatie. Dat de EU met haar handelswijze stiekem meewerkt aan “hogere economische  belangen” waar de diverse EU politici zeker niet slechter van zullen worden, mag duidelijk zijn. Brussel tracht op alle mogelijke manieren het nieuws over deze zaak uit de media te houden, net als overigens uiteraard ook de vaderlandse MSM.

Moet u nu onmiddellijk vegetariër worden ? Dat willen wij niet beweren, maar deze zorgwekkende ontwikkelingen toont  aan dat er over uw hoofd heen op zeer ondemocratische wijze beslissingen genomen worden met name door een EU, weer een argument op deze zich zo langzamerhand als zelfstandige staat beschouwende club zo snel mogelijk af te schaffen of daar geen deel meer vanuit te willen maken. Dat dit indruist tegen de ambitieuze plannen van veel van onze politici die lonken naar een zorgenvrij bestaan in Brussel is eveneens duidelijk.
Om u het geheel nog eens duidelijk te maken hier een 80 minuten durende film over de gevolgen van genetisch gemanipuleerde zaden en het terechtkomen daarvan middels planten en dieren  in onze voedselketen:





Geen opmerkingen:

Een reactie posten