woensdag 30 november 2011

Huishoudschool De Iemenhof.


Het gebeurde zo. Een briefje vloog door de klas. Tweede klas van de huishoudschool De Iemenhof, in de les van mevrouw Balder.  Anneke zat achter me, leuke meid waarmee je kon lachen. Donker haar, staartjes, pretogen. Jammer dat ik haar achternaam niet meer weet, want als ik ze via schoolbank kon opzoeken zou ik het doen. Al was het maar om te horen hoe zij 'het drama' heeft ervaren. Nou ja, drama, drama. Voor een meisje van dertien of veertien was het heel wat. Annekes' achternaam rolt als een steentje ergens in het donker van mijn hoofd, maar rolt nog niet door het pad waar ik het op kan rapen, zo'n naam die klikt als appelo, of ap..., op... verdomd, ik geloof dat het Anneke van Opstal was. Nou ja, zoiets.

Helaas had ik geen kans op een eerlijk proces bij de Iemenhof. Mijn zus Marijke had voor mij op deze school gezeten, waardoor onze naam meer dan bekend was. Dat was niet Marijke's schuld, ik geloof niet dat ze anders was dan andere meisjes, hooguit was ze wat voor op de andere meisjes, had haar plan al klaar, ze wilde hondentrimster worden. Hartstikke goed vind ik dat nog steeds, maar de lerares lachte haar hierom uit, maakte haar belachelijk waar iedereen bij was. Dat was nog maar één voorval.
Marijke werd door de leraressen, vooral door Van de Laan, flink getreiterd. Ze wisten volgens mij niet wat ze met haar aan moesten. Gedeeltelijk snap ik dat wel, want Marijke had iets van een sfinx, iets mysterieus. Ze kon kijken alsof ze niet aanwezig was, zoals een kat dat kan doen. Ziend en nietsziend noemen de taoïsten dat, en vinden dat een grote kwaliteit. Maar toen vonden wij dat niet. Het was vreselijk als je kwaad op haar was, je kon stampvoeten, schreeuwen, maar Marijke kon met die afstandelijke blik (uiterlijk) heel kalm blijven, wat mijn moeder eens de kreet 'ze haalt het bloed onder mijn nagels vandaan' ontlokte. Ik moet er weer om lachen, sorry ma, sorry Marijke. Hoe dan ook, Marijke is zeer onheus behandeld daar op De Iemenhof.

Omdat Marijke zo ongrijpbaar was, uiteindelijk tot op het bot gegriefd werd door Van de Laan, en ook andere leerkrachten mee gingen doen om Marijke het leven zuur te maken, is mijn moeder voor haar opgekomen. De directrice van de school kwam bij ons thuis, bood haar excuus aan voor hetgeen was gebeurd. Helaas was de stemming zo verziekt dat Marijke naar een andere school ging, en daar probleemloos haar diploma haalde.

Dom dom dom was ik dat ik ook naar die school ging waar Marijke een jaar eerder zo slecht behandeld was. Mijn moeder waarschuwde me nog zo. Maar goed, mijn vriendinnetje Marjan ging ook naar De Iemenhof en ik sloeg alle waarschuwingen van Marijke en ma in de wind.

Mijn eerste schooldag begon dan ook al goed, ik weet niet meer welke lerares het zei, ik dacht Bouman die Nederlands gaf: 'hoor ik het goed? Je bent toch niet een zusje van Marijke? Ik knikte trots. Ze wenkte me naar voren en wees me naar de tafel die tegen de hare aangeschoven stond en zei: ga daar maar zitten.  "Fijn" zei ik, "dan mis ik niks van wat u zegt". Ze staarde me even strak aan, ik keek vriendelijk terug.

Ik ging niet slecht van start, de school was op je sloffen te doen. Het rare was, hoe gemakkelijker het werd, hoe slechter ik me ging gedragen. Slechter dan Marijke volgens mij ooit had gedaan.
Eerder schreef ik al over het watergruwel-incident, maar zo waren er meer. Voor straf moest ik regelmatig het klaslokaal uit en dan stond je op een galerij die rondom liep, als je naar beneden keek zag je de hal (foto) waaraan de garderobe lag, de ruimte voor de conciërge, en het lokaal van de muziekles. Er waren twee galerijen boven elkaar. Waar je ook liep, je werd gezien door de dames van de administratie die altijd hun deur hadden openstaan of door de directrice, mevrouw Sliep die naast hen haar kamer had. Mevrouw Sliep was oke, maar de dames van de administratie waren ongenaakbaar. Knalrood haar had een van hen. Slimst was om in beweging te blijven, te doen of je onderweg was naar het toilet, of naar de provisieruimte, ik leerde ook heel zacht te lopen, zacht deuren te openen en sluiten.

Goed. Terug naar Anneke. Ze zat al een beetje te klieren, duwde af en toe in mijn rug. Zij zat op het achterste bank, ik het bankje voor haar. Jaja, ik weet het, ik schreef dat ik pal vooraan zat, maar in de loop der tijd ben ik toch weer achteraan gaan zitten. Opeens viel een opgevouwen briefje op mijn tafeltje, van Anneke, er stond op: hoe schrijf je 'ik hou van jou' in het Russisch. Nou ja zeg, wat moest ik daarmee, ik las het en gooide het weer naar Anneke terug, zo, hop over mijn schouder. Dat trok de aandacht van de juffrouw die naar mij riep wat ik daar had. "Niets" zei ik waarheidsgetrouw.
Met strenge stem zei ze: "Tineke, breng hier wat je daar hebt".
Ik: "nee, ik heb niets".
"Tineke, kom onmiddelijk hier".
"Nee".
"Ik vraag het je niet nogmaals".
Ik zei niks, schudde mijn hoofd, bleef zitten, armen stevig over elkaar.
Met een ruk en de schreeuw van hout op linoleum schoof haar stoel achteruit, maar vrijwel direct nadat ze het pad in marcheerde waaraan ik zat haakte ze met een voet ergens achter en ging ze voluit plat. Languit, haar armen voor haar uitgestrekt, een godswonder dat ze niks brak, het was een behoorlijke klap. Het werd doodstil in de klas. Ze krabbelde overeind, haastte zich naar me toe met een van woede vertrokken gezicht, greep me stevig bij mijn arm en trok me uit de bank terwijl ze siste "jij jij ....... jij jij ........ VARKEN"!.
 Ze sleurde me aan mijn arm naar de deur, de gang op naar de administratie, klopte op de deur bij de directrice en ging naar binnen, mij achterlatend onder de misprijzende blikken van de dame van de administratie, 'de vuurtoren'.  Ik wachtte, wetend dat ik nu echt ontzettend de sigaar was. Toch, ik was ook hevig verontwaardigd, want wat had ik nou helemaal gedaan?

Balder verliet de kamer van de directrice en ik moest naar binnen. Daar zat ze, streng maar rechtvaardig, tot nu toe. Ik vreesde haar toorn, ik begreep dat ik niet geheel onschuldig was aan het valincident. Mevrouw Sliep zat met haar rug naar het raam achter een enorm bureau. Het tegenlicht een aureool om het zilvergrijze haar dat met een scheiding en met een krul achter haar oor was gekamd, aardige ogen, een schat van een mens. Ze zei: "ach Tineke, wat stel je me teleur". Meer niet. Ik kan me niet herinneren of ik mijn kant van het verhaal verteld heb, wel weet ik dat ik een tijd op een stoel heb gezeten in haar kamer terwijl zij schreef. Die dag ben ik niet meer in de klas van Balder teruggekeerd, ik kan me zelfs niet herinneren dat ik ooit nog bij haar in de klas heb gezeten.

Mijn arm liet later duidelijk de sporen van de hand van juffrouw Balder zien, maar met de vlekken verdween ook de indruk die het voorval op mij gemaakt had.
Trouwens, het leek of geen hond meer naar me omkeek op die school en ik, ik deed maar wat. Alleen de engelse les vond ik leuk, en het tekenen. Nederlandse taal ging ook wel en de muziekles was een aanfluiting. Ik was aanwezig, dat wel.
Op een gegeven moment begreep ik dat we eindexamen aan het doen waren, en ik wist ook dat ik daarvoor een werkstuk moest inleveren, ik moest een rok maken, bij juffrouw Van de Laan, die ik gedurende mijn schooltijd altijd op afstand heb gehouden. Gemene smalle ogen, papierdunne witte huid, en een liploze mond. Een gemeen mens die mijn zus had getreiterd. Het hoeft geen betoog dat wij niet op vriendelijke voet met elkaar omgingen, dat werkstuk wat ik bij haar moest inleveren, ach, daar was ik nog niet eens aan begonnen. Toch, opeens ging ik me zorgen maken over mijn diploma. Het leek me een goed moment om eens bij de directrice, die ik echt heel aardig vond, mijn licht op te gaan steken.

"Mevrouw Sliep, ik heb helemaal niets aan mijn werkstuk gedaan, hoe moet dat nou met mijn examen?", zoiets vroeg ik aan haar. Ze keek me aan, zuchtte heel diep en zei : "Tineke, ga alsjeblieft uit mijn ogen". Dat vond ik een beetje teleurstellend, gezien het feit dat ik regelmatig bij haar op bezoek kwam. Ik ging uit haar ogen, en tot mijn verrassing kreeg ik gewoon mijn diploma en ik moet zeggen, zonder slechte cijfers.

Jaren later ben ik het volwassenenonderwijs ingerold, vooral dankzij mijn vriendin Marrie die altijd altijd altijd zei dat ik talenten had waar ik iets mee moest doen. Ik deed een paar vakken die ik leuk en zinnig vond maar sloeg de eerste jaren over. Dat schoot lekker op, ik deed het eindjaar van de moedermavo, het eindjaar van de Havo, en het laatste jaar van het VWO en kwam met die papieren op de lerarenopleiding terecht, 1989 geloof ik, en ik moest als onderdeel van het propedeusejaar stage lopen bij het voortgezet onderwijs, we mochten zelf kiezen waar. Ik hoefde niet lang te denken want al woonde ik al twintig jaar niet meer in Rotterdam, ik belde "De Iemenhof". Natuurlijk mocht ik daar stage doen, ik was van harte welkom.

Het werd een bizarre ervaring, wat was Zuidwijk veranderd. Het schoolgebouw was nog precies hetzelfde maar de leerlingen ..... De huishoudschool was een LBO-school geworden, waar eerst alleen maar meisjes rondliepen renden nu jongens en meisjes in de rondte en er was een drukte en lawaai zoals vroeger ondenkbaar was. Veertien dagen liep ik er rond, zag hoe geweldig de leerkrachten voor de kinderen waren, zag de ontspannen sfeer, begreep hoeveel inzet je moest hebben om leerkracht te worden. Dat hadden ze, leuke jonge mensen stonden voor de klas en ik nam en neem mijn petje voor de leerkrachten af.

Het was goed dat ik teruggekomen was, het was fijn om niet behoedzaam maar gewoon op die galerijen te lopen.
De leerkrachten heb ik vriendelijk bedankt, ik heb mijn verslag naar ze opgestuurd waar ik goed voor ben beoordeeld, en ik heb de deur van De Iemenhof stevig en met plezier achter me dichtgetrokken.























Marshmellows.


Vond ik een goed stukje over de kortetermijnpolitiek. Geschreven door Asha ten Broeke.




dinsdag 29 november 2011

Brekelsveld.


Wat hou ik veel van de ochtenden. Als je wakker wordt ben je heerlijk warm, dichter bij het baarmoedergevoel kan je volgens mij niet zijn, of ja, in een bad natuurlijk. Of niet? Het hangt erom. Maar goed, die ochtenden. Je bent warm, en je geest is nog niet helemaal in je lichaam, je dwaalt. Je voetstappen hebben geen indrukken achtergelaten, maar je dromen wel. Even was je weer kind, zag je mensen die al lang geleden uit je leven verdwenen zijn, of kort geleden, en eens was ik zelfs moeder wat ik in het echte leven niet ben. Vaak ben ik in mijn dromen op weg naar iets, en moet ik mijn spullen inpakken voor de reis. Vanmorgen niet, ik hoefde nergens heen behalve naar school. Weer wakker dwaalde ik in gedachten terug naar die ochtend in februari, ondertussen mijn ontbijt klaarmakend, thee zettend.

Ik liep op het Brekelsveld in Rotterdam, 1963. School moest nog beginnen, ik zat in de vierde klas maar had geen haast om naar school te gaan omdat ik niet veel band had met de andere kinderen. Midden in de vierde klas was ik op deze school geplaatst, vanwege onze verhuizing. Er was een meisje dat me herhaaldelijk opzocht, maar dat was om te vechten, Bella Kalkman, altijd probeerde ze mijn armen uit de kom te draaien. Het hield op nadat ik haar eens goed heb gebeten. Een ander meisje wilde wel vriendin met me zijn, Marjan.
Vaak vergat ik van alles waardoor de band met de anderen nog losser werd. Mijn zwemspullen vergat ik bijvoorbeeld regelmatig zodat ik me achter de flats moest verstoppen om te wachten totdat de bus naar het zwembad vertrok. Nooit een zwemdiploma gehaald.
Die ochtend liep ik alleen naar school en wilde nog wat lekkers kopen bij het winkeltje dat op een steenworp afstand van school zat.

'Een vrouw alleen', een weduwe met drie zoontjes, runde dat winkeltje. Niet dat ik haar goed kende, want als ik er naar binnen liep had ik wel andere dingen aan mijn hoofd, zag ik in gedachten alleen maar de duimdrop en de dropmunten voor ogen, er moesten beslissingen genomen worden hoe ik mijn geld zou uitgeven. Dus ik deed de deur open, en het winkeltje, tot aan het plafond volgestapeld met spullen (in mijn herinnering) sprong je tegemoet met geuren van kranten, tabak en snoep. Je ogen gingen naar de bakken waarin het snoep was uitgestald, je koos en betaalde en amper nam je de vrouw waar die je had geholpen. Het was een oude vrouw, ze was misschien wel veertig jaar oud, of zestig, of honderd? Wie zou het zeggen, ze was een moeder, dus oud, net als mijn eigen moeder en ik was pas elf.

Die ochtend was het winkeltje dicht. De ramen waren afgeplakt, gewoon met kranten geloof ik.  Een ventje fluisterde wat in mijn oor, maar ik kon wat hij zei niet geloven en liep door naar school.


Gebak.


Nee, ik ga niet echt over gebak schrijven. Als je geen suiker mag eten is dat niet te doen. Geen recepten, niks.
Een tijdje geleden tipte Marrie me over gehaakte gebakjes. En aangezien het van dat weer is .... en je de dag met optimisme tegemoet moet treden ...... misschien leuk voor mensen om te doen? Kan ik ook weer eens achter een gebakje zitten.

Gehaakt gebakje.

zondag 27 november 2011

Red de wereld.


Door de eindopmerking in mijn vorige bericht googlede ik even op "red een mens en ... ".  Je zal het niet geloven maar ik kwam gelijk op een racistische site terecht die de hele holocaust ontkende. De zinsnede: "red een mens etc." zou door Spielberg in zijn film Schindlers List gebruikt zijn maar niet in de originele vorm omdat oorspronkelijk in de Talmoed stond: red een jood en red de wereld. Hm. Dat zou inderdaad wat minder zijn. In de Koran zou, volgens dezelfde bron, echter wel staan: als je een mens redt, red je de wereld. Nogmaals een peinzend hmmmm, dat zou de moslims betere buren maken dan de joden. Food for thought. Dat ga ik nog napluizen.

Op deze verder best nare site kon ik niet lang blijven, ik googelde verder en kwam op de onderstaande goddank niet racistische site. Beetje lastig te lezen door die gele blokjes die de woorden uit elkaar trekken, maar vooruit: voor het geval je niet een versuft vogeltje, een zielig aanloopkatje of een asielhond, laat staan een mens kan redden en een ideetje wil opdoen om toch je steentje bij te dragen aan het redden van de wereld :

(http://www.hoedoe.nl/maatschappij/hoe-red-ik-de-wereld)


Hoe red ik de wereld

Document acties

  • Tijdshoeveelheid 30 dagen 
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe red ik de wereld
Wat nou bescheidenheid, wat nou kleine ambities? Geen zure gezichten, geengemaar... Red de wereld en beleef er nog lol aan ook! Wentel je in rampenfilms, brainstorm er op los en zet dan de wereldreddende puber injezelf aan het werk. Elena Simons, maatschappelijk uitvinder fulltime wereldredder gaat je voor in destrijd: 'Die arme schatten van politici hebben niet zo veel macht als ze wordt toegedicht. JIJ bent de wereldmacht!'



Hoedoe door: Erik Weijers

Benodigdheden

  • Rampenfilms of -boeken
  • Zin om iets leuks te doen en je gedrag te veranderen

Stappen

  1. Laat je inspireren

    Misschien sluimert bij jou het besef dat het beter moet met het milieu, de bio-industrie, de integratie van allochtonen, of – wel ja - het geluk van de hele mensheid. Misschien hebje ook wel een idee van welke dingen je zou moeten doen om daar iets aan te doen. Alleen: het komt er niet van...

    Daarom is de eerste stap het je opnieuw laten inspirerenvoor het redden van de wereld. Dat kan op meerdere manieren. Ten eerste door je te laten imponeren doorde mogelijke rampen die ons te wachten staan als we niets doen. Ten tweede door jezelf te verheugen op hoe het door jouw orginele of trouwe bijdrage allemaal beter wordt metdeze wereld. Ten derde – voor de rationeel ingestelde mensen – door een berekening te makenvan de belasting die je doet op het milieu. Bijvoorbeeld het bepalen van je ecologische voetadruk. Of, als jeaccountant bent, door voor je bedrijf de triple bottom line accounting toe te passen. Dat is een rekenmethode omde effecten op het milieu van je bedrijf te bepalen.
    Elena Simons is ‘maatschappelijk uitvinder’ en schrijfster van het boek Alle Grote Wereldproblemen en hun Oplossingen. ‘Ik krijg inspiratie op allerlei manieren. Ik krijgenergie van een goede rampendocumentaire of onheilsfilm – soms organiseer ik met vriendinnen Feel bad movies-avondenAn Inconvenient Truth van Al Gore heeft natuurlijk veel geholpen. Of lees bijvoorbeeld eensOndergang van Jared Diamond. Huiveringwekkend om te beseffen dat sommige oude beschavingen al dezelfdefouten maakten als wij en hun leefomgeving zover uitputten dat ze ten onder gingenDe confrontatie daarmee werkt motiverend om zelf ook iets te gaan veranderen. Maar misschien nog wel liever ben ik bezig met het bedenken en uitvoeren van creatieve oplossingenDe wereld redden kan ook leuk zijn!'
  2. Word je bewust van je invloed

    Mensen zoals jij zijn de wereldmacht! Er is geeninstantie die alles voor het zeggen heeft. Veranderingenkomen niet van bovenaf: de macht van politici is minder groot dan soms gedacht wordt. In plaats daarvan hebbenburgerorganisaties en bedrijven een groot deel van demacht in handen om initiatieven te ontplooien. In laatste instantie ligt de macht altijd bij de mensen zelf. Want politici kunnen niet zonder kiezers en bedrijvenkunnen niet zonder consumenten.

    Elena Simons: ‘Ik ben gefascineerd door hoe veranderingen tot stand komen. Die arme schatten van politici hebben veel minder macht dan ze wordt toegedicht. Veranderingen beginnen als een paar ondernemers, wetenschappers, consumenten, wetenschappers of wie dan ook het op de heupen krijgenDe markt van biologische producten is begonnen bij een paar boerenen een paar winkeliers. Vervolgens heeft een groep van ‘early adopters’, die bereid was wat meer te betalen, dit initiatief levensvatbaar gemaakt. Vervolgens zie je dat steeds grotere groepen zich hierbij aansluiten. Iedereenheeft dus een brokje wereldmacht. En dat brokje kaneen groot brok worden, als jij degene bent die eenverandering op gang brengt of meehelpt te versnellen.’
  3. Bepaal je focus

    De wereld redden is een 'nogal veelomvattend project', waarvan niet alle aspecten voor jou eveninteressant zijn. Ga na waar jouw hart ligt. Is dat bij het milieu, bij armoede, bij vredesvraagstukken? Elena: ‘Ik vind eigenlijk het milieu niet echt een bijzonder spannend probleem. Oorlog is een fascinerender probleem, maar dat is dan weer verder van mijn bed. Ik ga liever met mensen in omgeving aan de slag.'
    'Zo kwam ik een paar jaar geleden op het idee om eenboek te schrijven over mijn relatie tot moslims in Nederland. Ik ben opgegroeid in een blanke buurt en ging nauwelijks om met moslims of andere allochtonen. Ik heb moslims benaderd van wie ik dacht: die zijn wel in voor een leuke actie en gevraagd: zullen we pret maken? Ik ga er eenboek over schrijvenPret met Moslims. We verzonnen dan samen iets, of maakten alvast een afspraak. Zo heb ik inde gevangenis gebadmintond met een Marokkaanse gedetineerde en heb ik met een gesluierde moslima lingerie gekocht op de Wallen. Met Mohammed Cheppih benik gaan winkelen. Voor die  ontmoetingen was ik eerst zenuwachtig. Ik wist niet welke dingen ik wel of niet zou kunnen zeggen. Ik merkte ook dat ik bij de gesluierdemoslima's de neiging had om bepaalde moeilijke woordenniet te gebruiken. Die vooroordelen bleken onterecht. Ik ben veel van mijn zenuwachtigheid kwijtgeraakt door dat project.’
  4. Zoek jouw Jippie!-aanpak

    De Jippie!-aanpak wil zeggeneen manier om dewereld te redden waar je zelf ook gelukkig van wordt. Dat zal voor iedereen iets anders zijn. Zoek de aanpak die bij jou past en waaruit jij de meeste voldoening haalt. Jonge mensen met veel energie die hun agressie kwijt willen, zullen misschien graag actie voeren. Creatievemensen kunnen brainstormsessies houden en met nieuwe ideeën komen. Houd je van maniakale nauwgezetheid, dan kun je er een sport van maken omde totale hoeveelheid verpakkingsmateriaal die je gebruikt, zo laag mogelijk te maken. Of sluit een weddenschap af datje een bepaalde uitdaging aangaat voor het goede doel. Suggesties voor goede doelen staan bijvoorbeeld opGoededoelen.nl. Ludieke acties zijn het leukst: dat kan variëren van het uit je hoofd leren en voorzingen van alle coupletten van het Wilhelmus tot het bij elkaar zoekenvan vrijwilligers voor het vormen van een levendekerststal. Als je de uitdaging tot een succes brengt, zamel je het geld in voor je goede doel.

    Elena Simons: ‘Het hoeft niet altijd een weddenschap te zijn. Het kan ook een ludieke actie op zich zijn waarmensen blij van worden. Dat is wat Het Blijbedrijf doet: zomaar mensen blij maken. We verrassen mensenop het station met onze uitzwaaiservice. Alleen als ze dat willen, natuurlijk. En we geven mensen op straat zomaar een knuffel. Of mensen daar wel op zitten te wachten? Nou, het is opvallend hoe warm die knuffels soms zijn. Bij sommige mensen krijg je het gevoel: die haddendat echt nodig. De actie is misschien kunstmatig, maar degenegenheid is oprecht. Mensen gaan stralen enje wordt er zelf ook blij van.’

    Je kunt ook met vrienden leuke dingen organiseren. Wat dacht je van een kledingveiling onder vrienden: iedereen brengt een grote tas kleren mee waarop hij of zij is uitgekeken. Zo worden er door de clubStoereVrouwen regelmatig veilingen gehouden met detitel Jouw vod is mijn vintage.’
  5. Doe ook de minder originele wereldreddendedingen

    Nog afgezien van jouw creatieve plan om de wereld teredden, zijn er ook de bekende, minder originele dingen die je kunt doen. Die hebben meestal te makenmet besparing. Ook voor luie mensen zijn deze dingengoed te doen. Denk aan de vervanging van je lampendoor spaarlampen, het niet meer laten lopen van dekraan tijdens het tanden poetsen en het wat minder eten van vlees. Het plakken van de Nee-nee sticker op jebrievenbus is ook al zó jaren negentig, maar nog steeds even nuttig.
  6. Herprogrammeer jezelf

    Zorg dat je in de opwaartse spiraal komt vanwereldreddend gedrag. Het redden van dewereld hoef je niet met een zuur gezicht te doen, het kan een feest zijn!  Het idee dat goed gedrag veel moeite kost, is onjuist. Als je gedrag een tijd lang volhoudt, bijvoorbeeld het stoppen met vlees eten, is er steeds minder moeite voor nodig. Als je daarbij de goede gedachtendenkt en fijne emoties oproept – trots, voldoening – dan versterkt dit je nieuwe gedrag. Die spiraal van goed gedrag, goede gedachten en goede emoties is bij elkaar het herprogrammeren.

    Elena: ‘Je krijgt veel terug voor wereldverbeterendeacties. Laatst een vrouw die ontroerd was door alle initiatieven van Wonder. Ze vertelde me dat het haar inspireerde om ook dingen te doen. Of een lid van deSP uit Tilburg, die ons idee van het doosje voor arm en rijk – rijken leggen er geld in en armen mogen het eruit halen - zo’n mooi idee vond. In een andere, niet-financiële variant is dat idee overgenomen. Dat soort dingen geeft mij veel energie om door te gaan.’

Do's

  • Lees tijdschrift Ode voor elke maand wereldverbeterende tips
  • Spread the word: maak een filmpje of schrijf een artikel overje goede daden

Don'ts

  • Je laten ontmoedigen door mensen die niet meedoen. Bij elk veranderingsproces is er een groep die pas als laatste aanhaakt.

Bron

Meer uitleg