dinsdag 16 juli 2013

Deep Field Relaxation, slaaptekort en onze genen.



Gezondheid kan flink beïnvloed worden door ons hedendaagse levenspatroon. Dat lezen we overal en nergens. Heel vaak gaat dat gepaard met een advertentie, koop die pillen, lees dit boek. 

Een tien dagen geleden volgde ik een seminar over Deep Field Relaxation. Clif en Galina Sanderson reizen de wereld rond om te laten zien dat je door middel van een diepe ontspanning je genen weer op orde krijgt. Als je lichaam in balans is is er geen plek voor ziekte. Dat is de kerngedachte. 
Die diepe ontspanning wordt bereikt door een speciale manier om samen met iemand die problemen heeft op welk gebied dan ook middels meditatie tot deze diepe ontspanning te komen. Clif had de kinderen uit Tsjernobyl daarmee 'behandeld' en de resultaten waren opmerkelijk, zo opmerkelijk dat Clif's hulp regelmatig door artsen is ingeroepen en daarvoor uitgebreid in het zonnetje is gezet. Als je er meer over wilt lezen moet je maar eens Googelen. 

Later die week zag ik toevallig een documentarie van de BBC die liet zien dat via wetenschappelijk onderzoek was aangetoond dat de hersenen van iemand die een traumatische ervaring heeft gehad een ander beeld geven dan bij iemand die dat niet had ondergaan. 
Er was niet alleen onderzoek geweest naar overeenkomsten en verschillen bij mensen die gelijk dna hebben (een-eiïge tweelingen: bijvoorbeeld: waarom is de een depressief en de ander niet) maar ook van rattenhersentjes, die aantoonde dat de ratten die een betere moeder hadden gehad dan anderen (vaker waren gewassen dus meer contact hadden gehad) ditzelfde verschil in de hersenen hadden. Het dna kan dus daadwerkelijk op genetisch niveau veranderen bij minder liefde/trauma. 

Ditmaal waren de wetenschappers er niet van uitgegaan dat deze schade onomkeerbaar was, maar dachten ze: als het dna ten nadele veranderd is, kan het misschien ook weer ten goede veranderen. 

Zeven weken moest in het belang van het onderzoek een van de wetenschappers (die leed aan slaapstoornissen en somberheid en bij wie bij hersenonderzoek was gebleken dat hij eenzelfde 'afwijking' in de hersenen had) mediteren. Elke dag opnieuw, wat voor hem nogal een opgave was. Maar hij deed het, zelfs in de trein. 

Na een paar weken werd aan zijn vrouw gevraagd of ze iets aan haar man had gemerkt. En ja, ze vond hem wat opgewekter. 
Na zeven weken werd het hersenonderzoek herhaald en bleek dat de 'schade' die ervoor was gebleken al een heel eind hersteld was. 
God is goed, zou mijn vriendin zeggen. Neem tijd om te mediteren, zeg ik. 

Ach, en toevallig kom ik ook het onderstaande stukje nog tegen op het internet, gaat ook over genen en gezondheid, en ik zie de overeenkomsten, dus hoppa: 


Slaaptekort verstoort activiteit genen

Een slaaptekort heeft een negatieve invloed op de activiteit van menselijke genen. Dat blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Foto:  Thinkstock
Als mensen een week lang minder dan zes uur per nacht slapen, wordt de werking verstoord van verschillende genen die betrokken zijn bij onder meer de stofwisseling, het immuunsysteem, stress en de biologische klok.

In totaal wordt de activiteit van meer dan 700 genen negatief beïnvloed door een slaaptekort. Daardoor kunnen op de lange termijn mogelijk gezondheidsproblemen ontstaan.
Dat schrijven onderzoeker van de Universiteit van Surrey in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Verrassing

"Het was voor ons een verrassing dat een relatief klein verschil in slaapduur kan leiden tot dit soort veranderingen", verklaart hoofdonderzoeker Derk-Jan Dijk in de Britse krant The Guardian.
Voor het onderzoek recruteerden de wetenschappers 26 vrijwilligers die eerst een week lang een normale nachtrust kregen van ongeveer 8,5 uur per nacht. Daarna moesten de proefpersonen het een week doen met gemiddeld 5,7 uur per nacht.
Na de eerste en na de tweede week namen de wetenschappers bloedmonsters af om de activiteit van genen in kaart te brengen.

Niet alleen moe

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat een slaaptekort er voor zorgt dat de activiteit van 444 genen totaal wordt onderdrukt, terwijl 267 genen minder goed werken dan na een week met goede nachtrust.
Of de gemeten verschillen in activiteit een directe invloed hebben op het functioneren van het menselijk lichaam is nog niet bekend. Daarvoor is meer onderzoek nodig.
"Dit is in ieder geval wel een indicatie dat een slaaptekort meer doet dan je alleen moe maken", aldus hoofdonderzoeker Dijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten