zaterdag 31 december 2011

Oudejaarsavond 2011.


Alles is gebakken, vanmiddag maakte mijn zus de spekkedikken, een typisch Gronings lekkernij. Ondertussen stond mijn zwager in de keuken de oliebollen te bakken. Het zag er goed uit, de oliebollen keerden bijna allemaal zelf, en ze zijn heerlijk.
Als de oliebollen gebakken zijn gooit Har ook nog even wat kroepoek in de olie.
De hele dag is het een aan en af rijden van auto's geweest, fietsers, wandelaar die komen kijken naar het carbidschieten hier aan de overkant. Ook dat is een typisch plattelands aangelegenheid, en als westerling moet je geen commentaar over de herrie hebben.
Het is er een gezellige boel, er brandt een vuur, er is drank en drie dagen lang hebben de mensen gewerkt aan het installeren van de enorme bussen, en ze hebben een tent opgezet, een flinke ook.
De mensen die komen kijken en wat drinken betalen allemaal een (vrijwillige) bijdrage voor de hapjes en drankjes, er is groot ingeslagen. Zo gaat dat hier op het platteland in Groningen. Er zijn strikte regels, geen gedonder tussen de mensen met vuurwerk, en ook wordt er strikt de hand gehouden aan regels bij het carbidschieten zelf, anders konden er wel eens flinke ongelukken gebeuren.
Het gaat allemaal prima, en de buren, die nemen allemaal voor dat ene keertje per jaar het rammelen van de ruiten voor lief.



Grunneger resepten.


SpekkedikkenSpekkedikken
Wat mout der in:
n Pond roggenmeel, n pond waitenmeel, 3 aaier, 2 onze broene suker, 1 onze stroop, wat zolt, n lepel moalen anies, 2 onze rookte spek, anderhaalf onze dreuge worst, omenbie 8 moatjes wotter.
Hou mout je t doun:
Alles deur mekoar hén reuren, behaalve spek en worst.
Din mit t wotter mengen tot n dik pankoukbeslag.
t Iezer goud invetten, 2 plakjes spek en 2 plakjes worst der inleggen, en hierop t beslag.

Nait te haard bakken, want aans worden ze nait goar.
Eetze.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten