zondag 18 december 2011

Avaaz - walvisvangst.



Gisteren kreeg ik een mailtje van een 'hondenvriendin', Arja. Schat van een mens, huis vol dieren. Twee grote Ieren (de grootste windhonden die er zijn), twee geadopteerde windhonden, en dan ving ze ook nog als pleegadres Jip op. Een van de Ieren is helaas erg jong overleden, er is een andere spaanse windhond voor in de plaats gekomen, een hond met veel problemen ook nog. Twee naaktkatten (van iemand die er niet meer voor kon zorgen), fretten, en dan was er ook nog een stokoude oom die ze (tijdelijk) in huis haalde omdat zijn vrouw was overleden. Drie dochters in of net door de pubertijd heen, en o ja, een man. Zo'n vrouw dus, een kanjer van een vrouw met Rotterdamse roots.
Van haar kreeg ik met een verontschuldiging erboven geschreven het adres van Avaaz doorgestuurd met het verzoek om je verontwaardiging uit te spreken, een petitie te tekenen tegen de aanwending van gelden van het tsunami-slachtofferfonds om de walvisvangst te beschermen tegen aktievoerders. Hieronder staat de tekst met een link, lees zelf maar, en teken ook als je het een schandaal vindt.
Mijn 'hondenvriendins' verontschuldiging begreep ik, ik vind het ook altijd moeilijk om vrienden en bekenden lastig te vallen voor een goed doel. Maar wat voor mensen zijn we als we niet eens vanuit onze luie stoel onze verontwaardiging kenbaar maken?


Zolang de kinderen van Fukushima vastzitten in radioactieve gebieden, is het een absurd onrecht dat 30 miljoen dollar wordt uitgegeven aan de veiligheid van walvisjagers. Laten we een wereldwijde oproep doen om voor de rampslachtoffers op te komen en een einde te maken aan het zinloze afslachten van walvissen, nu! Zend onderstaande mail aan vrienden en familie, en zet deze actie op je prikbord op Facebook.

http://www.avaaz.org/nl/japan_disaster_funds_whaling_b/?tta

Nogmaals bedankt voor je hulp,

Het Avaaz-team

--------

Beste vrienden,

Op dit moment koerst de Japanse walvisvloot zuidwaarts om duizenden majestueuze walvissen te gaan vangen, onder bescherming van een particuliere beveiligingsmacht waarvan de kosten, 30 miljoen dollar, wor den betaald uit het rampenfonds voor hulp na de tsunami! 

Anti-walvisvaartactivisten hielden de Japanse walvisvaart met succes tegen -- en juist daarom besloot de Japanse regering om geld uit de hulpfondsen te gebruiken om de activisten op een afstand te houden als de walvisvaarders hun wrede slachtpartij beginnen. 

Als het ons lukt om de bewaking van de walvisvaart te stoppen en het hulpgeld terug te krijgen waar het hoort, bij wanhopige Japanse burgers die nog altijd wegkwijnen in stralingsgebieden, dan kunnen we eraan bijdragen om de walvisjacht voorgoed te beëindigen. De Japanse premier Noda staat al onder enorme druk omdat er schandalig weinig is gedaan om de slachtoffers van de kernramp tegemoet te komen. Een grote wereldwijde oproep kan de verontwaardiging in Japan en daarbuiten doen ontvlammen en Noda dwingen om de kostbare noodfondsen te gebruiken om mensen te redden, niet om walvissen te doden - teken de petitie en stuur het aan iedereen door: 
< br/>http://www.avaaz.org/nl/japan_disaster_funds_whaling_b/?tta

Walvisjacht is schreeuwend duur, en het wordt mogelijk gemaakt met waanzinnige overheidssteun, tot wel 35.000 dollar per walvis! Als deze subsidies wegvallen, kan de walvisindustrie zomaar instorten. Maar nu gaat de premier ook nog 30 miljoen dollar verkwisten om particuliere beveiliging voor de walvisdoders te betalen zodat ze niet meer lastig gevallen kunnen worden door milieuactivisten in volle zee. Met die extra steun hoopt Japan dit jaar meer dan 1000 Minke-walvissen te doden voor de commerciële vleesverkoop. 

Beambten beweren dat deze steun ten goede komt aan kustdorpen die door de tsunami zijn getroffen -- terwijl Japan het walvisvlees moet opslaan omdat nog maar weinig mensen het willen eten. Intussen negeert de overheid het feit dat er nog altijd mensen vastzitten op plekken waar de straling hoog is, terwijl de weinigen die steun ontvangen het moeten doen met een schrale 1000 dollar. 

Laten we premier Noda oproepen om niet langer zijn oren naar de walvisvaartlobby te laten hangen, en het hulpgeld te gebruiken voor de mensen die het het hardste nodig hebben: de slachtoffers -- teken deze dringende petitie nu, en verspreid het nieuws: 
http://www.avaaz.org/nl/japan_disaster_funds_whaling_b/?tta

Vorig jaar bereikte onze internetgemeenschap record-aantallen en wonnen we de strijd om een wereldwijd verbod op walvisvaart in stand te houden. En in de afgelopen maand hebben 130.000 Japanse Avaaz-leden druk op hun regering uitgeoefend om hulpfondsen in te zetten om kinderen uit gebieden met hoge nucleaire straling te evacueren. Telkens weer zien we hoe machtige lobby's zoals de Japanse walvisvaartlobby winsten belangrijker vinden dan mens en milieu. En telkens weer lukt het ons om hen te stoppen. Laten we dat opnieuw doen. 

Met hoop en vasthoudendheid,

Stephanie, Jamie, Emma, Ricken, Morgan, Laura, Wissam, Wen-Hua en de rest van het Avaaz-team 

Meer informatie:

Volkskrant: Japan zet geld rampenfonds in voor walvisjacht
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5354/De-aardbeving-in-Japan/article/detail/3067441/2011/12/07/Japan-zet-geld-rampenfonds-in-voor-walvisjacht.dhtml

De Standaard: Japanse overheid gebruikt geld rampenfonds voor walvisjacht 
http://standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20111207_144&word=walvis

(in het Engels)

BBC: Japans tsunami-noodfonds gebruikt voor walvisjacht
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-16064002

Guardian: Japanse walvisvloot beschuldigd van het gebruiken van noodfonds
http://www.guardian.co.uk/world/2011/dec/07/japan-whaling-fleet-tsunami-earthquake-funds

Letter: Brief van Greenpeace Japan and 15 andere NGOs aan Japanse overheid
http://www.greenpeace.org/japan/Global/japan/pdf/2011_Japanese_NGO_statement_for_departure_English.pdf

WSJ: Gebruik van fondsen voor de opbouw voor Japanse walvisvaart
http://blogs.wsj.com/japanrealtime/2011/12/08/use-of-recovery-funds-stokes-japan-whaling-row/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten